Kreator, Sepultura, Soilwork & Aborted @ 013 – Tilburg
Hughes Vanhoucke

013 – Grote Zaal – Tilburg – NL

Donderdag 2 februari ’17

Vijf weken voor hun passage door België met als enige halte het West-Vlaamse Torhout (De Mast) treedt Kreator en haar gevolg vanavond in het Nederlandse Tilburg op, op een boogscheut van de Belgische grens en dus voor de Limburgers en Antwerpenaren onder ons een stuk minder ver dan Torhout.

De show begint vanavond ontiegelijk vroeg voor een werkdag, de eerste band moet om 18:10 uur al de bühne op en dat is het internationaal gezelschap Aborted, met homebase West-Vlaanderen. Hetgeen iets meer dan twintig jaar geleden begon als een lokaal Vlaams bandje is uitgegroeid tot een internationaal gezelschap met leden uit zowel Europa als de VS.

Sven de Caluwé – Aborted @ 013 – Tilburg – NL

Om klokslag 18:00 zijn er niet eens vijftig mensen en twee paardenkoppen aanwezig in de grote zaal, tien minuten later is wanneer Aborted het podium betreedt de zaal gelukkig al goed aan het vollopen.

Met hun brutale death metal, grindcore en de geregelde geluiden van een varken dat geslacht wordt, uitgebracht door zanger en stichter Sven de Caluwé – de enige overgebleven Belg van het gezelschap – wordt de zaal geleidelijk aan goed opgewarmd op deze eerste lentedag van het jaar. De Nederlandse gitarist Mendel bij de Leij blijft vrijwel de hele show in de luwte staan terwijl zijn buurman van de ritmesectie, de Italiaan Stefano Franceschini, lekker heen en weer loopt op het podium dat versierd is met twee skeletten in rechtopstaande verlichte flightcases die wellicht moeten doorgaan voor lijkkisten. Aan de andere kant van het podium vinden we de Amerikaanse gitarist Ian Jekelis terug, gekend van onder meer God Dethroned. Veel wordt er niet gecommuniceerd met het publiek, muziek is duidelijk wat primeert en dat klinkt best aardig wat niet eens verbazingwekkend is als je weet dat de band bij de koplopers hoort van het genre. De band bracht minder dan een jaar geleden haar negende album uit, Retrogore, en is volgens gerespecteerde media zijn beste album ooit, wat misschien wel zijn plaats op deze voornamelijk trashy bill verklaart. Na een half uur zit de set er al op voor Aborted en wordt er plaats geruimd voor Soilwork.

Aborted @ 013 – Tilburg – NL

De Zweden van Soilwork treden een dik kwartier later al op met de best wel imposante zanger Björn “Speed” Strid voorop. Dit is de laatste keer dat Soilwork op tour gaat met een show rond The Ride Majestic, komende zomer gaan de Zweden aan tafel zitten om te schrijven aan een volgend album. De band vliegt er meteen in met The Ride Majestic, het titelnummer van het meest recente werk van de Zweden en ook het enige nummer van de set uit dat album waardoor ik me de vraag stel waar de link nog is met The Ride Majestic.

Björn “Speed” Strid – Soilwork @ 013 – Tilburg – NL

Achter de drumkit zit niet langer Antwerpenaar Dirk Verbeuren die naar Megadeth verkaste maar zijn voormalige Deense leerling, Bastian Thusgaard, die tot voor kort fan was van zowel Verbeuren als Soilwork.

Bastian Thusgaard – Soilwork @ 013 – Tilburg – NL

 De klank staat ondertussen wat luider dan bij Aborted, maar de verlichting is nog niet alles en dat merk je ook aan de foto’s. Beide gitaristen treden elk om beurt naar voren om het publiek te trakteren op wat soleerwerk. Tijdens het vierde nummer, Bastard Chain uit A Predator’s Portrait treedt Sylvain Coudret, de Franse gitarist, prominent naar het voorplan om wat toverwerk uit zijn vingers te schudden. Tijdens The Living Infinite I  is het dan de beurt aan zijn Zweedse collega David Andersson.

David Andersson & Sylvain Coudret – Soilwork @ 013 – Tilburg – NL

Bij het aankondigen van het leuke Two Lives Worth of Reckoning uit The Panic Broadcast nodigt Björn “Speed” Strid het publiek uit om een circle pit te vormen maar de zanger heeft er maar weinig succes mee, een mini circle pit is het beste resultaat, een tam volkje die thrashers …

Naar het einde van de set treden de gitaristen meer en meer naar het voorplan, een leuke set die helaas maar weinig respons krijgt op uitzondering van de metalheads op de eerste rijen na, jammer voor de moderne metal van een leuke band zoals Soilwork. De band uit Helsingborg sluit de half uur durende set af met Stabbing The Drama.

Soilwork @ 013 – Tilburg – NL

Van drummen word je een halve Arnold Schwarzenegger of dat is toch mijn eerste indruk wanneer Eloy Casagrande van Sepultura achter zijn drumkit kruipt en het publiek begroet met ontbloot bovenlijf, met op de achtergrond oerwoudgeluiden en een aantal geluiden die ik niet meteen kan thuiswijzen. De jonge en talentvolle vervanger van Igor Cavalera en Jean Dolabella won op jonge leeftijd meerdere internationale drumwedstrijden en bemant de drums van Sepultura al sinds zijn 21ste.

Eloy Casagrande – Sepultura @ 013 – Tilburg – NL

Sepultura is een band die heel wat volgers telt, maar helaas ook heel wat sceptici, onder meer omdat Max en Igor Cavalera geen deel meer uitmaken van het Braziliaanse gezelschap. Het is vandaag de derde keer dat ik de band live aan het werk zie in minder dan anderhalf jaar tijd en cru gezegd heb ik op geen enkel moment één van de ge-Amerikaniseerde broers uit Belo Horizonte gemist, au contraire. Ik kijk echt uit naar deze set niet in het minst dankzij het nieuwe album, Machine Messiah, dat de band onlangs uitgebracht heeft, in mijn ogen één van de beste platen van het begin van dit jaar, de wat progressieve kant van die plaat is daar wellicht niet vreemd aan. Bon, dit is subjectief en niet iedereen zal mijn mening delen maar het is een feit dat het uitbreiden van hun spectrum een breder gamma luisteraars aanspreekt.

Derrick Green & Andreas Kisser – Sepultura @ 013 – Tilburg – NL

Na drummer Casagrande volgen de drie andere leden van Sepultura waarvan enkel bassist Paulo Jr. Braziliaans bloed heeft, zanger Derrick Green is afkomstig uit Cleveland, Ohio, terwijl gitarist Andreas Kisser de zoon is van Europese expats. Diezelfde Andreas Kisser bracht in twee maanden tijd evenveel albums uit, een paar weken geleden de nieuwe Sepultura en medio november de tweede De La Tierra, een Latijns-Amerikaanse supergroep met bandleden uit Maná, Los Fabulosos Cadillacs, A.N.I.M.A.L. en Sepultura, vier megabands in Portugees- & Spaanstalig Amerika.

Derrick Green – Sepultura @ 013 – Tilburg – NL

De set wordt aangevat met twee nummers uit de begin dit jaar bij Nuclear Blast verschenen Machine Messiah, zijnde I Am The Enemy en Phantom Self dat ingeleid wordt met zowel Braziliaanse ritmes als doorheen het nummer Noord-Afrikaanse vioolpartijen die het nummer een speciale toets geven en wederom Sepultura naar voor hen onontgonnen muzikale richtingen stuurt.

Na twee nieuwe nummers krijgen we met Choke en Desperate Cry twee stukken uit de nineties om vervolgens terug te keren naar het nagelnieuwe werk. Na nog een retour naar de nineties wordt de set afgesloten met drie nummers uit de glorierijke periode van de band, dit met eerst Territory gevolgd door Refuse/Resist uit hetzelfde album waarbij de imposante Derrick Green voor de tweede maal vanavond een trommel ervan langs geeft.

Andreas Kisser – Sepultura @ 013 – Tilburg – NL

De set wordt afgesloten met misschien wel het meest emblematisch nummer van Sepultura, Roots Bloody Roots uit het Roots-album, een nummer dat het zelfs tot de Vlaamse Ultratop 50 schopte twintig jaar geleden en meestal als afsluiter dient tijdens shows van zowel Sepultura, Soulfly als Cavalera Conspiracy. Een best wel leuk uurtje Sepultura waarbij de nieuwe nummers het in mijn ogen beter deden dan de eerste nineties nummers die ze speelden.

Voor mijn part mag Sepultura binnen de kortste keren terugkeren met een headlineshow.

Kreator @ 013 – Tilburg – NL

The game isn’t over until the fat lady sings en die fat lady is vandaag een Duitse dame met heel wat kilometers op de teller, niet Angela Merkel maar Kreator.

Voor de show van de headliner werd het podium behoorlijk ruim gemaakt met op de achterkant een reusachtige backdrop met de afbeelding van de laatste langspeler, Gods of Violence, die een paar dagen voor het optreden uitgebracht werd na vijf jaar stilte, een album dat best wel positief onthaald werd bij de internationale media en in thuisland al meteen op nummer één staat te pronken. Aan beide kanten van het drumstel hangen vier verticale LED-schermen en ijzeren constructies met brandende olie erin.

Kreator @ 013 – Tilburg – NL

Eventjes nadat de heren het podium betreden hebben worden de confettikanonnen afgevuurd en krijgen de eerste rijen een gratis stortbad papiersnippers waarbij een aantal fans hun halve liters Jupiler mooi afschermen tegen niet vochtige indringers. Het snelle Hordes of Chaos krijgt al vlug vocale ondersteuning van het publiek terwijl lead gitarist Sami Yli-Sirniö en bassist Christian Giesler wat heen en weer lopen op het podium of zelf op het platform plaatsnemen boven het drumstel van professioneel tattoo kunstenaar Jürgen Reil.

Mille Petrozza – Kreator @ 013 – Tilburg – NL

Na twee eerste nummers aan sneltreintempo begroet bandleider Mille Petrozza het publiek met zijn nieuwe ESP Double Arrow in de handen en worden twee nagelnieuwe nummers op de grote zaal van 013 afgevuurd, Satan Is Real waarbij de videoclip op de hangende LED-schermen afgespeeld wordt en titelnummer Gods of Violence waarin Petrozza tijdens het instrumentale gedeelte van het nummer met een soort grote haardroger rook afvuurt richting publiek en vervolgens terug naar beneden komt om zijn Finse kompaan op te zoeken en zij aan zij te soleren. Aansluitend volgt een aantal nummers uit de beginperiode van het kwartet uit Essen. Gedurende de set van anderhalf uur krijgen we nummers uit niet minder dan tien verschillende albums van de band waarbij klassiekers als minder bekende nummers gespeeld worden. Halfweg de set krijgen we het nieuwe Fallen Brother te horen, een nummer waarin een hulde gebracht word aan veel te vroeg gestorven rock- en metalhelden zoals onder meer Lemmy, Bon Scott, Jeff Hanneman, Phil Lynnot, Cliff Burton, Prince, David Bowie en noem maar op. Op de beelden die het nummer begeleiden zie je een gebrilde man foto’s in een brandende ton gooien, foto’s van de verdwenen helden.

Mille Petrozza & Sami Yli-Sirniö – Kreator @ 013 – Tilburg – NL

De Duitsers beschikken over een schitterende lichtshow met eveneens veelvuldig gebruik van rookpluimen, vuur en bij het begin en ergens halfweg het gebruik van het confetti kanon.

En op muzikaal gebied? Knallen van begin tot einde zonder idiote bindteksten voor een helaas niet zo volle 013, het balkon is niet eens open. Speelt het feit dat het vandaag donderdag is Kreator & Co parten? Het zou niet mogen zijn met zo’n line-up en een tot in de puntjes georganiseerd avondvullende show.

Wie op vrijdag 3 maart een spetterende metalavond tegemoet wil gaan mag er niet aan twijfelen af te zakken naar Torhout waar dezelfde vier bands ongetwijfeld het beste van zichzelf zullen geven tijdens de voorlaatste avond van deze tour van dik een maand door Europa.

Kreator @ 013 – Tilburg – NL

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

15janalldayHeadbangers Parade

X