Post-hardcore, het blijft een intrigerend muziekgenre als je het mij vraagt. Vaak falen bands in hun opzet door te commercieel uit de hoek te komen. Er zijn er maar weinig die perfect weten te balanceren  tussen emotie en agressie. Denk dan aan Underoath, Silverstein, Alesana en natuurlijk ook Fugazi. Nieuw in dit lijstje met toppers zijn de Australiërs van Sail On! Sail On!. We wachten al sinds 2010 op hun  debuutplaat, na een resem ep’s is het eindelijk zover. You Are Not You is het officiële debuut van deze jonge inventieve post-hardcoreband.

Sail On! Sail On! doet waar ze zin in hebben. Ze doen waarvan ze denken dat het het juiste is. Het is net dit wat het concept zo uniek maakt. Chaotisch is het trefwoord om deze emotionele band te omschrijven. Toch is er in de verste verte geen commerciële troep te bespeuren wat de energie alleen maar ten goede is gekomen.

De formule van Sail On! Sail On! is duidelijk. Echt energiek schieten de Australiers nooit uit de startblokken. Door een nogal trage zweverige intro kan de band na zo’n halve minuut altijd een soort van 180° bocht maken. Telkens weer op een andere inventieve manier, waardoor deze eerste plaat voorbij raast zonder je beseft aan welk nummer je nu juist belandt. De mixer van Sail On! Sail On! blijft maar draaien. Emoties die veelal door hogere gitaarlijnen in combinatie met een zeer excentrieke vocal van Skinny O’Leary een intens geheel vormen.

De agressie in de muziek is veelal de wanorde, het chaotische dat de band altijd uitstraalt. Zonder leidraad weet Sail On! Sail On! je aandacht telkens weer te veroveren. Live zal het er ook nogal turbulent aan toe gaan. Intensieve moshpits zullen gepaard gaan met sing-alongs en massa’s enthousiaste crowdsurfers. Een aanrader voor de organisatie van Groezrock en Ieperfest zou ik zeggen.

Woow, wat een debuut is deze You Are Not You geworden. Daar de jongere bands meer en meer naar de commerciële elementen beginnen te grijpen steekt Sail On! Sail On! een dikke middelvinger op. Dit is waarvoor post-hardcore staat, en waarvoor het moet blijven staan. Doe zo verder mannen.

Tracklist:

  1. First In
  2. Hobart
  3. Fractures And Splinters Of Ear
  4. No Thieves
  5. Actually Me
  6. Dream / Fabrication
  7. Endorphins
  8. Four
  9. Martyrs
  10. Last Out

X