Pieter VH

Alsof 2016 nog niet genoeg uitstekende platen had voortgebracht, ligt daar sinds kort ook Todbringer, het nieuwe album van de blackmetalband Ellende. Dit is het eenmansproject van  Lukas G., die alle instrumenten en de zang voor zijn rekening neemt – al treedt hij in tegenstelling tot vele andere eenmansbands wel degelijk op met behulp van een aantal gastmuzikanten. Todbringer is het tweede full album, en aangezien het debuut uit 2013 ons heel goed wist te bekoren, keken we dan ook reikhalzend uit naar deze opvolger.

Ellende neemt op dit nieuwe album probleemloos terug de draad op: in de traditie van depressive black metal krijg je langgerekte doodsschreeuwen, verweven met blastbeasts en slepende gitaren. Titels zoals Am Ende Stirbst du Allein laten je al meteen weten welke sfeer je mag verwachten: weemoed staat voorop, al kan die het ene moment heviger woeden dan het andere. Want Ellende neemt je mee naar allerlei uitersten, van atmosferische intermezzo’s of instrumentale nummers als Versprochen… tot woeste uitbarstingen waarin hemel en hel bij elkaar geschreeuwd worden. Ondanks de vaak repetitieve structuur, wordt dit nooit eentonig. De muziek hakt genadeloos in op de ziel, luister maar hoe op Am Ende Stirbst du Allein alle registers opengetrokken worden. En begint Ballade auf den Tod nog met een ingetogen intro, al snel breekt dit nummer genadeloos los. Het zijn die momenten die je meteen bij het nekvel grijpen en niet meer loslaten.

Scherben is het langste nummer en duurt precies een kwartier, maar mag terecht het hoogtepunt van dit album genoemd worden. Het bevat dan ook alle voornoemde elementen die Ellende zo goed maken. Verachting is dan net weer iets meer up tempo dan de andere nummers, en is dan ook ideaal om alle eventuele frustratie die je overvalt van je af te schudden. Wie na een lange enerverende werkdag naar huis rijdt, komt weer helemaal tot rust dankzij dit nummer.

Ellende heeft met Todbringer een schitterend album afgeleverd, overigens met een uitstekende, loepzuivere productie. Ook niet altijd evident in dit genre. Todbringer is één van de beste blackmetalalbums van 2016 en is dan ook gewoon verplichte kost voor iedereen die dit zwartmetalen genre een warm hart toedraagt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X