Jurgen Callens

Burning Point is een Finse melodische powermetalband die al actief is sinds eind jaren negentig. De band rondom bandleider Pete Ahonen bracht in het verleden al vijf albums uit en trok in 2014 met zangeres Nitte Valo een topper aan. Vrijdag komt er een nieuw album, dat de titel The Blaze mee kreeg en in de winkels zal belanden via AFM. 

Finland mag best een kweekvijver genoemd worden voor powermetalbands. Zo heb je er bijvoorbeeld Sonata Arctica, Stratovarius, maar ook Battle Beast, dat de laatste jaren aan een steile opmars bezig is. En laat nu net die laatste band even de link zijn met het nieuwe Burning Point anno 2016. Zangeres Nitte Valo was namelijk de eerste zangeres van Battle Beast en zette daarmee de band op de kaart. Ik was alvast al fan van haar stem, en op het vorige (verzamel)album Burning Point uit 2015 konden we al op enkele songs horen dat deze dame van grote meerwaarde zou zijn voor haar nieuwe band. Met haar rauwe, powervolle maar toch melodieuze stem voorziet ze de muziek van de Finnen met die extra touch die er in het verleden misschien toch net niet was. De Europees klinkende metal met melodische inslag, die ook wel wat hardrockinvloeden bevat met hier en daar wat Judas Priest invloeden komt zo veel beter tot zijn recht dan ooit tevoren. Eigenlijk leunt alles best wel dicht aan met hetgeen Battle Beast ook doet: prima beukende heavymetalsongs, met veel gevoel, doorspekt met veel melodie en een meezingbaarheidsfactor. De songs blijven na enkele luisterbeurten al vlot hangen en nodigen uit om het album in de auto bijvoorbeeld op constant repeat te zetten. De oorwormen zal je alleszins niet licht meer kwijtraken. Het begint eigenlijk al vanaf de opener Master Them All – een uptempo song die eigenlijk een perfecte weergave is van wat de band vandaag voor staat. Maar ook in het door keyboards gestuwde Time Has Come laat het zestal zijn power horen. Airgitaar en vuistjes in de lucht! Incarnation laat dan weer meer de hardrockroots horen, terwijl er in Chaos Rising dan weer duidelijke links gelegd worden naar Judas Priest. Ook het galoperende Lost in your Thoughts kan me goed bekoren. Burning Point maakt ook zo van die typische metal om op live-optredens broederlijk of zusterlijk schouder aan schouder mee te brullen. En hoewel het best up to date en hedendaags klinkt, roept het ook de nostalgie van de grote dagen op. En als je dat kan, dan kom je volgens ons met een toch wel heel geslaagd product. Gas wordt er zelden teruggenomen, maar dat is maar goed ook. Want de sterkte ligt in de power van de groep en niet in de obligate ballades die bij andere bands wel eens ten berde gebracht worden. Nee, laat deze band maar stampen en bangen: doen waar ze het best in zijn. Een andere interessante song tenslotte op dit album is Metal Queen – een cover van de legendarische Lee Aaron. 

Voor wie niet kan wachten op de nieuwe van Battle Beast, is er dus nu al Burning Point, dat de verwachtingen volledig inlost. Bij de voorgaande verzamelaar was ik nog aan het twijfelen, omdat daar nog songs opstonden uit het pre-Nitte era, maar nu lijken de songs haar echt op het lijf geschreven en ik zie Burning Point dan ook rasse schreden vooruit zetten. Aan te bevelen voor iedere powermetalfan!

Tracklist:

 1. Master Them All
 2. Time Has Come
 3. Incarnation
 4. My Spirit
 5. The Lie 
 6. Dark Winged Angel
 7. Chaos Rising
 8. Lost In Your Thoughts
 9. Things That Drag Me Down
 10. The King is Dead Long Live The King
 11. Metal Queen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X