Stany Criel

Stefan Berggren is wellicht niet meteen een klinkende naam in het milieu, maar deze Zweedse vocalist heeft in zijn bijna dertig jaar durende carrière in acts zoals Snakes In Paradise, Company Of Snakes en Berggren Kerslake Band het podium gedeeld met klinkende namen uit bands zoals Whitesnake, Uriah Heep, Brian May Band, Deep Purple en Ozzy Osbourne om maar enkele te noemen. Stranger In A Strangeland is zijn eerste soloalbum en wordt ons gebracht via Pride & Joy Music.

Voor Stranger In A Strangeland kon de zanger dan ook rekenen op een wederdienst van enkele prominenten zoals daar onder andere zijn: Bernie Marsden (Whitesnake), Neil Murray (Whitesnake/Black Sabbath),  Marcus Jidell (Avatarium) en Joakim Svalberg (Opeth). Wie op welk nummer aan bod komt, daar hebben we het raden naar; de promofiche geeft ons daar geen details over.

Wie met deze klinkende namen had verwacht om een ouderwets potje te kunnen rocken is er echter wel aan voor de moeite. Stranger In A Strangeland is vooral een luisteralbum geworden, zeg maar gerust een gezapig ’70’s en ’80’s geïnspireerd bluesrockalbum dat vooral dienst kan doen voor een lekker onderuitgezakt avondje thuis.

Er wordt al meteen geopend in balladevorm met Sands In Time, een dromerig, ietwat folk geïnspireerd nummertje met strijkerssectie en vioolsolo. Zonder aan de vocale kwaliteiten van dhr. Berggren te willen raken:  strip deze song van het strijkerswerk, voeg meer gitaar en keyboard toe, zet Doogie White achter de microfoon en je komt uit op een nummer dat zeker niet zou misstaan op een Rainbow-album (mocht er nog één gemaakt worden met hem).

Voorts zijn er zeker ook referenties naar het werk van Mk. 3 en 4 Deep Purple en het oudere Whitesnake-werk met onder andere de soulvolle, van achtergrondkoortje voorziene bluesrocker Coming Home. Keef Song en Long Gone Down The Road zijn dan weer eerder voorzien van een flinke scheut southern rock à la Lynyrd Skynyrd.

Stranger In A Strangeland is dus best een genietbaar plaatje geworden, maar zal toch vooral de bluesrockliefhebber kunnen bekoren die het ook wel even iets rustiger aan wil hebben. Persoonlijk had ik liever wat meer up-temponummers gehoord, al was het maar om wat meer afwisseling te creëren met het zachtere werk. Het perfecte plaatje echter om je warm te houden tijdens de komende wintermaanden.

https://play.spotify.com/album/0VIJEHRPFD58ATdMZHI9ga

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X