Bjorn Wielockx

Wanneer de Amerikaanse punkband Nofx een plaat uitbrengt staat het genre op z’n kop. Ze gelden als één van de meest toonaangevende bands binnen de punkscène. Het is dan ook altijd bang afwachten tot je de plaat kan beluisteren om pas echt lyrisch te worden. Met First Ditch Effort brengt de band al zijn dertiende werk op de markt en wij van Amped-Up waren benieuwd of we weer een plaat kregen zoals het in 2012 verschenen Self Entitled.

Want die laatst uitgebrachte schijf had alles om dé perfecte punkplaat te zijn. Aanstekelijke vocals, verfrissende gitaarlijnen, snelheid en kracht. Ook op deze First Ditch Effort is een Nofx to horen zoals we die kennen: geen baanbrekende ingrepen dus op dit nieuwste album, en daar ben ik blij om. De sound van Nofx is al zo’n 30 jaar hetzelfde. Of je nu naar hun doorbraakalbum Punk in Drublic luistert of deze nieuwste plaat, je hoort nauwelijks verschil.

Al ligt de focus op dit album echt op het punkgenre; daar de band vroeger al eens een trompetje gebruikte, is deze op First Ditch Effort bijna volledig achterwege gelaten. Geen erg want daardoor heeft de band meer ruimte gelaten om stevige punknummers te maken. De fans van het eerste uur zullen zich zonder twijfel verlekkeren aan dit nieuwste werk.

Ditch Effort, track nummertje acht zal volgend jaar Groezrock op z’n kop zetten, want dat de band met dit nieuwste album in Gestel zal passeren is nagenoeg een zekerheidje. In 2009 speelde de band voor de eerste maal op het festival, maar sindsdien is het een veelgevraagde headliner in Meerhout. Met dit rasechte punkalbum onder de schouder kan het gewoon niet anders.

Het voorlaatste liedje zal elke punkfan een krop in de keel bezorgen. Hier brengt Nofx een hommage aan één van zijn beste vrienden Tony Sly, die vorig jaar op 41 jarige leeftijd overleed in zijn slaap. Hier een klein stukje uit dit aangrijpende liedje:

All the endless nights we had, the 20 years of laughs. I’ve looked, but I can’t find any photographs of us, because it’s weird to take photos with your best friends. Cause you don’t think that you’ll never see them again.

Nofx laat horen dat je als band niet continu moet evolueren om groot te worden. De succesformule van zovele jaren terug werkt nog steeds. First Ditch Effort doet wat iedere fan verwacht: knallen.

Tracklist:

 1. Six Years On Dope
 2. Happy Father’s Day
 3. Sid And Nancy
 4. California Drought
 5. Oxy Moronic
 6. I Don’t Like Me Anymore
 7. I’m A Tranvest-Lite
 8. Ditch Effort
 9. Dead Beat Mom
 10. Bye Bye Biopsy Girl
 11. It Ain’t Lonely At The Bottom
 12. I’m So Sorry Tom
 13. Generation Z

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X