Jurgen Callens

Het Zwitserse Coroner is terug! Wie had dat na meer dan twee decennia nog durven hopen? Feit is dat het trio het uitbrengen van nieuw materiaal nooit helemaal uitgesloten heeft, en volgend jaar is het dan eindelijk zo ver. Autopsy is de titel van het voorafgaande verzamelwerk aan het  eerste nieuwe album sinds het in 1993 verschenen Grin, de navolgende best – of niet meegerekend. Coroner was altijd al een buitenbeentje in de Europese thrashscene en dat is met dit  album, dat sinds 23 september beschikbaar is via Century Media, duidelijk hoorbaar.

Coroner bestaat vandaag de dag uit gitarist Tommy Vetterli, drummer Diego Rapechiettie en bassist/zanger Ron Broder. De band stond ervoor gekend om een soort van pioniers te zijn in de avant-garde thrashmetalbeweging. Met zijn progressieve, technische en gesofisticeerde muziek wist de band een select publiek aan te spreken en telde onder meer leden van gerenommeerde bands als Metallica tot zijn fans. Dat het beestje steeds kruipt waar het niet laten kan, horen we nu ook anno 2016 weer terug op deze terugkijk. De mannen maken, wars van alle trends, de muziek die ze zelf willen maken en sluiten geen compromissen. Opener Divine Step zet meteen de toon en voert je meteen weg. We horen een meeslepend nummer, dat je wegthrasht naar een andere dimensie en volgens Coroner begrippen redelijk toegankelijk is. Het navolgende Reborn Through Hate klinkt dan alweer heel wat smeriger en sneller bijvoorbeeld. Het refereert wel heerlijk aan de vervlogen thrashhoogtijdagen van weleer. De band heeft ook een ouderwets, cult-achtige sound weten neer te zetten die eigenlijk niet echt aansluit bij de normen van de actualiteit, maar wel veel nostalgie oproept. Voor ons mag die sound op het nieuwe aanstaande album dan ook gerust intact gelaten worden. Dat het trio geen hapklare brokjes serveert, is gekend. Het vergt je wel enige tijd om je weg te vinden in een song als pakweg Sudden Fall, die soms vreemde tempo’s kent en solo’s bevat waar je je initieel niet aan zal verstaan. Check ook even de laatste track Serpent Moves, die dan weer herinneringen oproept aan genreverwante collega’s Prong.  Eens je in het complete verhaal van dit acht songs tellende album mee bent, zal je moeten toegeven dat je dit gewoon heel hard moet appreciëren en dat er zeker nog plaats is voor een band als Coroner. Als je openstaat voor wat avant-garde natuurlijk. Want sommige mensen zullen dit gewoon ook maar niets vinden. Wij zijn hier echter gewoon blij mee en verwelkomen de band met graagte terug.

Ben je wel te vinden voor wat ingewikkeld klinkende thrash, ben je in voor wat progressieve metal met een avant-garde touch of gewoon al altijd fan geweest van Coroner, dan heb je er met Autopsy een leuke aanwinst bij. Het zou me niet verbazen mocht de band komende zomer op meerdere zomerfestivals opnieuw te bewonderen zal zijn. Benieuwd naar dat nieuwe album!

Tracklist:

  1. Divine Step
  2. Reborn Through Hate
  3. Masked Jackal
  4. Die By My Hand
  5. Sudden Fall
  6. D.O.A.
  7. Nosferatu
  8. Serpent Moves

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X