Alex

De Duitse band DüsterLust brengt – hap even naar adem – female fronted symphonic progressive metal. En dat vertaalt zich nu naar een fikse plaat, voor het gemak Düster Lust getiteld.

De drie termen in de benoeming van het genre (vrouwenzang, symfonie en progressieve insteek) zijn elementen die ik allemaal weet te smaken, de ene iets meer dan de andere. Met curiositeit stak ik dan ook de digitale plaat in mijn virtuele cd-speler, en ik hoorde vervolgens alle elementen in de tien aan mij gepresenteerde nummers.

Het “female fronted” is de dominante term: vocaliste Regina beschikt over een krachtige operastem met klankkleur die je mogelijk met vlagen doet denken aan Tarja Turunen (ex-Nightwish). Daarna volgt het progressieve gedeelte: de band bedient zich vrolijk van tempo-, maat- en stijlwisselingen in het midden van nummers. Qua riffwerk mag je in de richting van death metal denken, met een sound die voller en gelikter is. Het symfonische tenslotte wordt gepresenteerd in de vorm van keyboards.

DüsterLust bestaat uit vier muzikanten die duidelijk weten hoe ze hun instrument dienen te beheersen, want het klinkt allemaal lekker strak, de sound zit goed en enkele uitstekende riffs passeren de revue. En toch staat er op deze review slechts 60%.

Daar komen we bij het pijnpunt van deze plaat aan: het is technisch in orde, op emotioneel gebied gebeurt er niet veel en dat zou toch moeten. We luisteren naar muziek om er in op te gaan en dat laat dit Düster Lust niet toe. Daar zijn twee duidelijke redenen voor: er wordt te vaak van tempo en maat gewisseld waardoor je niet de tijd krijgt om de vorige passage te verwerken en het te druk aanvoelt. En er zijn ook enkele abrupte rustpunten waar de band enkele maten zwijgt om dan met een nieuw stuk door te gaan. Het tweede minpunt is de combinatie zang – band: meermaals heb ik het gevoel dat de twee niet goed op elkaar zijn afgesteld waardoor je als luisteraar gevraagd wordt om naar dit of dat element te luisteren. Het gaat dan vooral over passages waarin de ritmes van band en zang duidelijk botsen of stukken waarin je een leegte van frequenties hoort tussen de laag gespeelde metalnoten en de hoog gezongen sopraanlijnen. Ik kan me niet loslaten in de muziek en dat is jammer: de score is dan ook een weerspiegeling van mijn persoonlijke luisterervaring.

DüsterLust beheerst zijn instrumenten uitstekend, kan een net potje heftige prog metal spelen maar vergt heel wat aandacht en geduld van zijn luisteraar. Voor de dürvers.

DüsterLustDüster Lust

  1. Spaceflight
  2. Kaleidoscope
  3. Beast of War
  4. Social War
  5. Next Level Racism
  6. Paradise
  7. Ghost
  8. Rainfall
  9. Day in Hell
  10. Moor

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

15oktalldayProgtime 2022

Loading
Share This
X