Alex

Het Argentijnse Skiltron brengt folk metal met Keltische insteek (lees “doedelzak”) en heeft een vijfde plaat uit. Wij luisterden en oordeelden.

Dit Legacy of Blood wordt aangekondigd als Keltische folkmetalplaat, en dan denk je direct aan bands als Eluveitie en labelgenoten Cruachan. Bij het beluisteren van de plaat is het toch de tweede naam die me het vaakst te binnen schiet: te weinig death metal voor een parallel met Eluveitie, maar een aanpak en sound die bij de Ieren geleend lijkt te zijn. Het blijkt echter dat Cruachan de sterkhouder binnen dit genre is en dat Skiltron er niet aankomt.

Voor wie Cruachan niet kent (maar dat wel zou moeten!) is hier een duidelijker beschrijving: Skiltron heeft een gitarist en die vind je nagenoeg de hele plaat in de harmoniesectie. Hij speelt vooral akkoorden ter ondersteuning en bitter weinig riffs, met een stevige maar uiteindelijk brave sound. Skiltron is geen gitaargerichte band. Er zit meer actie, variatie en ritme in de bas die meer durft en vrolijk rondhuppelt in de akkoorden van de gitaar. Tezamen met een drum die wel strak zit maar niet buitengewoon spannend is, zit je met een basis die nog iets nodig heeft: melodie!

Melodie wordt verzorgd door doedelzak, een instrument dat ik graag hoor in dit genre. De blaaszak laat telkens in korte sprinten van zich horen en maakt steeds braaf baan voor de zang. En dat is jammer: je krijgt het idee dat de doedelzak vooral dienst doet als opvuller als er geen zang is (of vice versa). De zang is de focus van de muziek en echt fan ben ik niet: het klinkt allemaal wel toonvast, maar steeds wat dunnetjes. Een bescheiden effectje of dubbel opgenomen zanglijn hadden hier meer volume kunnen brengen. Omdat de zang clean is, wordt de tekst ook duidelijker en die is ook niet altijd even diepgaand: We are the hunters, we hunt for our prey / and you can’t take that away / Like soldiers in a modern day war / we are commited to the call. Ik heb al slechter gehoord, maar als de zang al dan niet ten gevolge van de mix het zwaartepunt van je nummers wordt, dan mag het toch ietsje meer zijn.

Op twee bijzondere momenten schakelt de band in een hogere versnelling: het eerste en laatste nummer, waardoor de onoplettende luisteraar de indruk kan krijgen dat het hele album er lekker hard tegenaan gaat. Tussen begin en eind is het gezapiger.

Qua mix valt er weinig aan te merken, al mocht er van mij iets meer bas (want die doet best leuke dingen als je heel goed luistert) en iets minder stem (iets te braaf) te horen zijn.

Ik onthoud Legacy of Blood vooral als een plaat die het niet slecht doet als achtergrondmuziek en niet veel te bieden heeft als echte luisterplaat.

SkiltronLegacy of Blood
Trollzorn Records, 30 september 2016

 1. Highland Blood
 2. Hate of My Life
 3. Committed to the Call
 4. Sailing Under False Flags
 5. The Taste of Victory
 6. Rise from Any Grave
 7. Sawney Bean Clan
 8. All Men Die
  Bonus
 9. I’m Coming Home

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

juni

23jun(jun 23)15:0025(jun 25)23:59Jera On Air 2022

july

Geen concerten

Loading
Share This
X