Tegenwoordig is het blijkbaar een rage om albums van gesplitte bands opnieuw uit te brengen, want nu brengt Doomentia, het label achter onder meer Abomination, twee albums van die band uit, namelijk Abomination en Tragedy Strikes, twee albums die begin jaren ’90 uitkwamen. Ondertussen is de band al vijf jaar uit elkaar, dus ondergetekende begint zich stilaan af te vragen wat dit allemaal voor zin heeft.

Het vorige hekel punt even buiten beschouwing gelaten, zijn dit toch twee leuke releases geworden. Laten we beginnen met Abomination, waar de band duidelijk liet horen welk muzikaal pad ze hadden ingeslagen: dat van de death metal met een flinke scheut thrash. Een geslaagde combinatie, zo blijkt als je naar Murder, Rape, Pilage and Burn luistert. Niets dat de band ervan weerhoudt om je trommelvliezen eens goed op de proef te stellen. Met hun beukende drums, de gitaarmeesters en de rauwe zang zit het allemaal meer dan snor. Maar hier stel ik mij weer de vraag: waarom in godsnaam een album heruitbrengen van een band die al vijf jaar uit elkaar is?

Hetzelfde verhaal met Tragedy Strikes. Daar hoor je opnieuw de kenmerkende sound van Abomination, zeker op tracks zoals They’re Dead en Pull The Plug. Die laatste heeft wel een symbolische betekenis, want sinds Tragedy Strikes heeft de band geen enkel full-lenghtalbum meer uitgebracht. Er volgden nog wel drie compilatie-albums, maar daar bleef het ook bij. De band had er blijkbaar geen zin meer in om te werken aan nieuw materiaal, dus gooiden ze er in 2011 het bijltje maar bij neer. Spijtig, want hadden ze nu nog bestaan, dan zouden ze nu gerust met de grote jongens kunnen meedoen.

Goed is dat er, vijf jaar na het splitten van de band, nog altijd labels zijn die het de moeite waard vinden om albums van zulke bands opnieuw uit te brengen. De keerzijde is echter wel dat fans die het album oorspronkelijk al hadden, hier dus bitter weinig aan gaan hebben. Maar als je nog maar pas bekend bent geraakt met het genre, dan is dit een prima kennismaking met Abomination. En hey, bekijk het zo: als je je deze twee platen in huis haalt, heb je meteen hun twee enige albums in huis.

Tracklist Abomination:

 1. The Choice
 2. Murder, Rape, Pilage and Burn
 3. Reformation
 4. Redeem Deny
 5. Possession
 6. Suicidal Dreams
 7. Life and Death
 8. Victim of the Future
 9. Tunnel of Damnation

doom172lp1_2400x2400

Tracklist Tragedy Strikes:

 1. Blood for Oil
 2. They’re Dead
 3. Pull the Plug
 4. Will They Bleed
 5. Industrial Sickness
 6. Soldier
 7. Kill or Be Killed
 8. Opression

doom173lp1_2400x2400

X