Rotthier Peter

Wie kent de Duitse gitarist Kai Hansen niet? De man lag aan de basis van één van de  bekendste en succesvolste heavymetalbands uit Duitsland. Met Helloween zette hij zichzelf op de metalkaart en toen dat verhaal voor hem afgesloten werd, richtte hij Gamma Ray op waarmee hij opnieuw tal van succesvolle albums opnam. Ondertussen is de man al dertig jaar actief als heavymetalmuzikant en vond hij het tijd om zichzelf eens in de bloemetjes te zetten door middel van XXX Three Decades In Metal, zijn eerste solo-album in zijn lange carrière. Hiervoor sloeg hij de handen in elkaar met Alexander Dietz (Heaven Shall Burn, bas), Eike Freese (Dark Age, gitaar) en Daniel Wilding (Carcass, drums)

Hansen opent direct lekker stevig met Born Free, een up tempo speedsong die er in gaat als zoete koek en al direct blijft hangen. Vanaf Enemies Of Fun, een Accept-achtig nummer van meer dan zeven minuten,  trekt hij een blik gasten openen met als openers Ralf Scheepers (Gamma Ray)  en Piet Sielck (Iron Savior). Op Contract Sun krijgt Kai vocale steun van Dee Snider (Twisted Sister). Contract Sun is een vreemd nummer met een ouderwets Helloween refreintje.

Tobias Sammett (Edguy en Avantasia) mag dan weer komen opdraven in de stevige rocker Making Headlines. Diezelfde Sammett horen we opnieuw in Stranger In Time, waarop ook oud Helloween en huidig Unisonic collega Michael Kiske zijn opwachting maakt. Muzikaal wordt Kai Hansen op dit Maiden-achtige nummer bijgestaan door Gamma Ray collega Frank Beck en Roland Grapow (Helloween, Masterplan).

In Fire And Ice kiest hij voor maar liefst drie gasten om de song vocaal te versterken. Enerzijds mogen Marcus Bisschoff (Heaven Shall Burn) en Richard Sjunnesson (Sonic Syndicate) opdraven. Zij krijgen vocaal tegengas van de Franse sopraan Clementine Delauney, de huidige zangeres van Visions Of Atlantis. Tussendoor mag Michael Weikath (Helloween) een gitaarsolo komen inspelen. De combinatie van al deze mensen levert een bijna negen minuten durend epos op, dat niet altijd even sterk is, maar wel een mooi overzicht geeft van de muzikale duizendpoot Kai Hansen.

De Duitse gitarist heeft blijkbaar een boontje voor Clementine, want zij mag ook opdraven in Left Behind en All Or Nothing. Twee degelijke nummers, maar ze halen niet altijd het niveau van de eerdere nummers op dit album.  Op Burning Bridges mag gelegenheidskompaan Eike Freese (Dark Age) ook een stukje meezingen en op het slotakkoord, Follow The Sun is Hansi Kürsch van Blind Guardian de gastzanger van dienst en wordt de gitaarsolo ingespeeld door een zekere Tim Hansen waarvan ik veronderstel dat het ofwel een broer van de snarenplukker is of zijn zoon.

Hansen maakt met XXX Three Decades In Metal een soort overzicht van zijn eigen muzikale leven. De muziek die hij ten gehore brengt laat al zijn invloeden van al die jaren horen en tekstueel beschrijft hij zijn eigen muzikale leven. XXX Three Decades In Metal is een goed heavymetalalbum dat heel veel mensen zullen kunnen appreciëren en waarop je hoort dat hij, naast een uitstekende gitarist te zijn ook vocaal zijn mannetje kan staan. Dit zal je vooral horen op de bonus cd waarop alle songs opnieuw te horen zijn maar dan alleen ingezongen door Kai.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X