Sebastiaan Schabon

16 september lijkt wel een feestdag voor deathmetalfans. Op die dag verschijnen namelijk een heleboel nieuwe platen van deathmetalbands, en Ceremony doet hieraan maar al te graag mee. Dit deathmetalensemble uit Zuid-Holland pakt het echter op geheel eigen wijze aan. Ze brengen namelijk hun laatste full-length album Tyranny From Above, oorspronkelijk uitgegeven in 1993, opnieuw uit na een grondige remastering. Dit project werd van 1995 tot 2015, twintig jaar dus, in de vriezer gestoken, maar ze vonden het tijd om Ceremony nieuw leven in te blazen. Was dat een goed idee, of was het project beter in de diepvries gebleven?

Het antwoord daarop: ja en nee. Nee, omdat ze erin slagen om na twintig jaar toch nog iets uit te brengen, al is het maar een geremasterd album. Veel leden van bepaalde bands zouden uit elkaar gegroeid zijn na zo’n lange pauze, maar blijkbaar hebben de heren elkaar toch terug weten te vinden. Drowned in Terror is een degelijk voorbeeld van hoe een lange pauze toch nog voor iets goed geweest is. De typische deathmetalsound vind je over het gehele album terug, dus duisternis boven, en de demonische, rauwe zang is er ook nog altijd.

Er is echter ook een keerzijde aan het verhaal. Als je als band na twintig jaar stilzitten enkel een remastering van je laatste full-length uitbrengt om de ellenlange stilte te doorbreken, en je daarmee een poging doet om de verwachtingen van de die-hardfans in te lossen, mijn excuses, maar dan ben je echt wel verkeerd bezig. Men zou dan toch op zijn minst een ep met nieuw materiaal verwachten, maar daarover hebben ze bij Ceremony blijkbaar niet goed nagedacht. Wat ze wel hebben gedaan, en daar stoort ondergetekende zich nog het meest aan, is dat ze drie nummers van een demo uit 1994 op deze plaat hebben gegooid, dus de oorspronkelijke versies van voor de remastering. Die klinken kwalitatief al niet al te best, dus dat is weer een minpunt voor de band.

Nee, dit is absoluut geen topper geworden. Echt verschrikkelijk is het nu ook weer niet, maar toch is het een gemiste kans om Ceremony terug nieuw leven in te blazen. Als ze nu een ep of een full-length hadden uitgebracht met nieuw materiaal, zou het ongetwijfeld veel beter zijn geweest, maar op deze manier gaan ze er niet komen, vrees ik.

Tracklist:

 1. Inner Demon
 2. Drowned in Terror
 3. Solitary World
 4. Ceremonial Resurrection
 5. When Tears Are Falling
 6. Humanity
 7. Beyond the Boundaries of this World
 8. Tribulation Foreseen
 9. Essence of Alternation promo 94
 10. Immortality of the Gods promo 94
 11. Tyranny from Above promo 94
 12. Humanity ep 92
 13. Tribulation Foreseen ep 92

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X