Rotthier Peter

Dertig jaar nadat ze debuteerden met Mechanical Resonance vonden de heren van Tesla het nodig om dit fantastische debuut integraal opnieuw op te nemen maar dan in een liveversie. Met zo’n initiatieven kunnen wij alleen maar blij zijn, zeker als de heren dertig jaar na datum bewijzen dat ze nog er nog steeds staan als liveband en de songs van weleer de tand des tijds hebben doorstaan.

Ondanks dat Amerika midden jaren tachtig werd overspoeld door glambands als Posion, Motley Crue en aanverwanten, wist Tesla zich een weg te banen met zijn ietwat psychedelische bluesy rocksongs met verwantschap aan Zeppelin en The Who en een plaatsje te veroveren in de geschiedenisboeken van de Amerikaanse metalgeschiedenis. Ook Europa moest voor de bijl, maar ondanks verwoede pogingen om na het bescheiden hitsucces van Love Song uit opvolger The Great Radio Controversy en een tour in het voorprogramma van Van Halen, slaagde band er nooit in een echte doorbraak te forceren op het Europese vasteland.

Dat neemt echter niet weg dat ze overal schitterende kritieken kregen op hun eerste albums en na het horen van dit live-album, kunnen we terecht zeggen dat die kritieken van dertig jaar geleden terecht waren. Zanger Jeff Keith en zijn kornuiten slagen netjes in om de songs van Mechanical Resonance zelfs na dertig jaar nog steeds te brengen alsof het 1986 was. Het feit dat de nummers in een andere volgorde gespeeld worden dan op het originele album maakt daarbij niets uit.  Eerder nog klinkt de volgorde die ze hier live spelen veel logischer dan de volgorde op het studio-album.

Keith weet de songs met zijn slepende en rauwe stemgeluid nog steeds netjes naar zich toe te trekken. De overige bandleden hebben daar duidelijk geen problemen mee en spelen live puur in functie van de charismatische stem van Jeff. Op gitarist Dave Rude na, die in 2006 de met drugsproblemen kampende Tommy Skaoch kwam vervangen, speelt de band nog steeds in dezelfde bezetting als tijdens de opnamen van Mechanical Resonance.

Als uitsmijter trakteert Tesla je nog op een nieuwe studiosong, Save The Goodness, geschreven door Phil Collen van Def Leppard waarin je duidelijk hoort hoe belangrijk zanger Jeff Keith is voor het geluid van Tesla.

Mechanical Resonance Live is een stukje nostalgie voor de oudere rockers onder ons. Voor de jonge garde kan het een leuke kennismaking worden van wat je zeker mag beschouwen als een van de betere Amerikaanse rockbands uit de jaren tachtig.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X