Met een bandnaam als Twilight Force en een albumtitel als Heroes of Mighty Magic is het niet nodig om een genre mee te geven aan de lezer, die kan immers aan de clichés ruiken dat het om power metal gaat. Het betreft hier het tweede album van de zes Zweden die een voorliefde voor sword & sorcery fantasy uitstralen.

Ik herkende de bandnaam omdat een andere, grotere Zweedse powermetalband hen op sociale media eens had aangeprezen, maar tot een luisterbeurt is het bij mij nooit gekomen. Tot nu.

Twilight Force presenteert je een album met heftige power metal: de typisch opgewekte insteek van het genre is duidelijk aanwezig en de muziek wordt met hoog tempo gebracht, meermaals ondersteund door dubbele basdrums. Dat laatste is een element dat ik zeer weet te pruimen, het geeft iets vinnigs mee aan een genre dat over het algemeen braver is dan de rest van de metalwereld.

Ook opvallend is de klank van de toetsen: deze is sterk middeleeuws getint en doet vaker wel dan niet denken aan de soundtrack voor een Disney-film.  Dat effect wordt nog versterkt doordat het voorlaatste numer een zes minuten durende vertelling is (denk aan de intro van Blind Guardians Nightfall in Middle-Earth) die gevolgd wordt door wat nog het beste als een eindgeneriek bestempeld kan worden. Deze klank werkt omdat er de vinnigheid en het tempo zijn als tegengewicht om de gehele plaat wat brutaler te maken.

Anders dan de Equilibrium-plaat die ik eerder besprak (link), is de productie en mix van dit Heroes of Mighty Magic organischer van aard: de toetsen maken deel uit van de band en klinken niet als voorgeprogrammeerde noten uit de computer. Puik werk.

Maar wat te denken van het album zelf nu de klank beschreven is? Het album begint erg leuk en zal fans van groepen als Rhapsody of Fire en Gloryhammer aanspreken, maar het duurt te lang om boeiend te zijn. Of nog: de nummers lijken te zeer op elkaar om de aandacht van de luisteraar zeventig minuten vast te houden. Wat mij betreft, bedraagt de ideale albumlengte  veertig à vijftig minuten, voor meer heb je echt een gevarieerd album met logische groei nodig. Dat laatste ontbreekt op Heroes of Mighty Magic: ja, er is het vertelstuk (dat vooral dient om de bandleden als karakters in hun fantasiewereld te plaatsen en voor één keer leuk is) met aansluitend eindgeneriek, maar het uur daarvoor hoor je te weinig verschil. Grootste verrassing is de bijdrage van Joakim Brodén (Sabaton) die tegenwoordig overal lijkt op te duiken, maar diens verschijning blijft niet lang genoeg hangen.

Dus, en bref: toffe stijl die power metal combineert met een dosis tempo, maar het album als geheel is te lang om een hele luisterbeurt boeiend te blijven. Fans van bovennoemde bands kunnen voor zichzelf eens uitmaken of deze vrolijke bende iets vor hen is.

Twilight ForceHeroes of Mighty Magic
Nuclear Blast, 26 augustus 2016

 1. Battle of Arcane Might
 2. Powerwind
 3. Guardian of the Seas
 4. Flight of the Saphire Dragon
 5. There and Back Again
 6. Riders of the Dawn
 7. Keepers of Fate
 8. Rise of a Hero
 9. To the Stars
 10. Heroes of Mighty Magic
 11. Epilogue
 12. Knights of Twilight’s Might

7/10

Twilight Force - Heroes of Mighty Magic

Label: Nuclear Blast
Release date: 26 augustus 2016
Website: Twilight Force

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
X