Rotthier Peter

Delain is het geesteskind van de Nederlandse toetsenist Martijn Westerholt die in zijn muzikale begindagen nog deel uitmaakte van de succesformatie Within Temptation. Gezondheidsperikelen noodzaakten hem om afscheid de nemen van Sharon en co. Eenmaal terug gezond nam Martijn de muzikale draad weer op en richtte hij in 2006 Delain op. Samen met zangeres Charlotte Wessels is hij inmiddels al tien jaar de drijvende kracht achter deze band en met Moonbathers zijn ze inmiddels al toe aan hun vijfde volwaardig werkstukje.

De voorbije tien jaar is Delain in het metalgenre uitgegroeid tot een van de vaandeldragers van de Nederlandse symfonische female fronted hoogconjunctuur en wie zich de band nog herinnert uit zijn beginperiode weet dat hij zowel muzikaal als persoonlijk uitgegroeid is tot een zelfzeker geheel dat perfect weet waar hij mee bezig is.

Op Moonbathers weet Delain al onmiddellijk te verrassen met de opener Hands Of Gold, waarop Arch Enemy-gruntster Alissa White-Gluz, Charlotte vocaal komt versterken. Een experiment voor de toekomst of gewoon een aanvoelen dat deze song zoiets kon gebruiken. Voor de die hards zal die grunt wel effe schrikken worden maar het pakt wonderwel goed uit en het past perfect bij het nummer.

Na Hands Of Gold gaat Delain echter verder op de geijkte paden van zijn doordeweekse muzikale beslommeringen met lekker in het gehoor liggende symfonische metal die dan weer eens heftig is ( Suckerpunch) of een dromerige ingetogen sfeer uitademt (Chrysalis – The Last Breath). Fire With Fire wordt absoluut één van de nieuwe livekrakers met zijn volle sound en zijn catchy refrein.

Net zoals op zijn vorige albums weet Delain geregeld met verrassende songs uit te pakken zoals het prachtige Pendulum waarbij de band je op het verkeerde been zet met een intro die de aanzet dreigt te geven naar een voor Delain zeer extreem nummer. De waarheid is echter dat Delain hier een pareltje heeft gecreëerd om te koesteren.

Het absolute hoogtepunt van Moonbathers is ongetwijfeld de Delain bewerking van Scandal, een cover van een band die eigenlijk niet te coveren valt. Een song van Queen herwerken is geen sinecure, maar wat Delain met Scandal gedaan heeft is magistraal te noemen. Het theatrale Queen-nummer is in de Delain-versie een heel stuk pittiger geworden en zal ook live hoge toppen scheren. Delain mag terecht trots zijn op deze cover.

Met Moonbathers zet Delain opnieuw een stap voorwaarts in de juiste metalen richting. Het (figuurlijke) lelijke eendje is in de voorbije tien jaar uitgegroeid tot een prachtige zwaan waar elke zichzelf respecterende vijver trots op mag zijn als die daar land.

Tracklist: 

 1. Hands Of Gold
 2. The Glory And The Scum
 3. Suckerpunch
 4. The Hurricane
 5. Chrysalis – The Last Breath
 6. Fire With Fire
 7. Pendulum
 8. Danse Macabre
 9. Scandal

10.Turn The Lights Out

11.The Monarch

BONUS CD

 1. Suckerpunch – Live In The Netherlands
 2. Turn The Lights Out – Live In The Netherlands
 3. The Glory And The Scum – Live In The Netherlands
 4. Don’t Let Go – Live In The Netherlands
 5. The Glory And The Scum – Orchestra
 6. Hands Of Gold – Orchestra

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X