Jurgen Callens

Maverick is een band uit het Noord-Ierse Belfast, die na een ep en een full length  op Massacre nu een nieuwe start neemt en met Metalapolis een nieuw label gekozen heeft om de nieuwe plaat Big Red uit te brengen. De band speelt op overzees geschoolde leest melodische hard rock met veel hooks, melodie en grote riffs. Benieuwd of ze dat weten te vertalen uit een druilerige stad als Belfast. Het album is vanaf vrijdag te verkrijgen.

Noord-Ierland is nu niet meteen het land waaruit je dit soort van hard rock gaat verwachten natuurlijk. Dat het echter perfect kan, krijgen we ook nu weer te horen. En ook live zagen we het Maverick al waarmaken op een festivalletje in de buurt. In het verleden bracht deze band, die pas in 2012 opgericht werd, met Talk’s Cheap al een ep en met Quid Pro Quo een volledig album uit. Er zit dus wel regelmaat in de produktiviteit van de jongens ook. Op Big Red worden we elf nieuwe nummers voorgeschoteld. Het is opnieuw een mix geworden van hetgeen wij kennen uit de Amerikaanse en de Australische hard rock. Prima zang van vocalist David Balfour, die moeiteloos alle regionen opzoekt, en leuke riffs en solo’s van de gitaristen Ryan Balfour en Terry Mc Hugh. Aan de ene kant klinkt het soms wat nostalgisch en buigt het als eens naar de kant van het verleden toe, maar aan de andere kant klinken dan ook wel weer de modernere hardrockelementen door. Het is alleszins een plaat geworden die bij momenten heel erg swingt en een prima drive heeft. De songs bevatten de nodige variatie en worden boven de middelmaat uitgetild door de goeie zang. We hebben het onlangs bij andere bands te vaak naar de vaantjes zien gaan omdat aan deze twee vorige condities niet voldaan werd. Daarom zien wij hier op de redactie wel iets in deze band. Niet dat ze met deze plaat al een topper gaan worden, maar het potentieel om te groeien is er zeker nog. Nu bewijst de band met sterke hardrocksongs als Forever, In The Night en Renegade dat ze hele goeie nummers kunnen pennen die dan nog eens lekker wegluisteren ook. Asylum wordt trouwens de eerste single en video en bevat gastbijdragen van Jacob Samuel van The Poodles (waarmee Maverick al eens drie weken op tour ging) en van gitarist Kane Roberts van Alice Cooper, die de solo kwam inspelen. En dat de band naast leuke rockers ook een prima ballad weet te schrijven, laat hij horen op het afsluitende Fly Away. Enkel een stem en een akoestische gitaar laten hier horen dat muziek gewoon ook heel simpel en goed kan zijn. Het enige wat ik eigenlijk een beetje mis op deze plaat, zijn de potentiële grote hits die in de jaren ’80 zo onontbeerlijk waren om het grote verschil te maken.

Big Red is een album dat fans van melodische hard rock en meer in het bijzonder van bands als Gotthard, Winger, Ratt, Cinderella en Alice Cooper zeker eens aan een luisterbeurtje moeten onderwerpen. Wij zien het als een band om in de gaten te houden op plaat, maar weet ons live wel al te overtuigen. Als de jongens dezelfde groei en werklust weten door te zetten, komt het zeker allemaal goed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X