Jurgen Callens

Mocht ik er even het telraam bij nemen en eens optellen hoeveel Zweedse bands ik dit jaar onder de metalen loep genomen heb, het zouden er naar alle waarschijnlijkheid bijna de helft zijn. Nu voegen we er nog maar eens eentje aan die statistieken toe. Armory, uit Gothenborg (een stad die enkel uit muzikanten bestaat?), brengt straks zijn debuut uit via Highroller. De eerstgeborene kreeg wordt World Peace … Cosmic War gedoopt en staat boordevol oldschool speed metal. 

Armory werd pas opgericht in 2012 en bracht in de aanloop naar dit debuut twee eerdere demo’s uit. Nu werden deze jongens, in het zog van bands als Air Raid, Lethal Steel en Ambush ook opgepikt door een label dat wel graten zag in het werk van deze woestelingen. Deze plaat bevat een introotje en negen volwaardige songs, waarvan de laatste song Space Marauders zelf afklokt op een speelduur boven de negen minuten.

Muzikaal tapt Armory uit het speedmetalvaatje. Deze vlag dekt de volledige lading hiermee. De mannen houden halsstarrig vast aan dit ene genre en dulden geen moderne invloeden of iets wat daar ook maar op lijkt. Men zou de best het best kunnen vergelijken met een mix van de vroege Amerikaanse speedmetalbands als Helstar, Savage Grace en Agent Steel, vermengd met oldschool invloeden van Iron Maiden, Judas Priest en Running Wild. Vooral het gitaarwerk op deze plaat vinden wij hier best wel sterk, vooral omdat er vaak met twinloopjes en -solo’s gewerkt wordt. De drums hakken meestal op dezelfde manier rechtdoor, waardoor er eigenlijk ooit echt veel verschil in tempo zit. Dit zijn snelheidsmaniakken, die weigeren om de voet van het pedaal te halen. Qua geluid moet je het vooral bij de vroege jaren ’80 bands gaan zoeken. Produktioneel kon het beter, maar wij gaan ervan uit dat dit wel degelijk de opzet was en alles zo getrouw mogelijk moest klinken. Zoals zo vaak echter is het vooral de zang waar het spreekwoordelijke schoentje wringt. Vandaag de dag moet je eigenlijk met een kei van een zanger voor de dag komen om het verschil te maken, en dat is hier niet het geval. Niet slecht, maar heel gewoontjes zeg maar. Dat, en het voortdurend aanhoudende zelfde tempo zorgt ervoor dat we al snel onze interesse verliezen en een beetje verveeld raken. Als hoogtepunt zou ik er wel High Speed Death willen uitlichten: een snel (duh!) nummer dat een typisch middenstuk bevat dat zo van de eerste twee Iron Maiden-platen gekomen kon zijn. Ook het slotepos Space Marauders kunnen we wel pruimen.

Wij zijn blij dat er nog steeds bands als Armory opstaan en de vlag van de oldschool metal hoog proberen te houden. De band zal echter heel hard zijn best moeten doen om verder te ontwikkelen en te proberen boven de grijze massa uit te piepen. Toch zijn we overtuigd van het potentieel en we zien deze band dan ook wel goed scoren bij de nieuwe lichting speedmetalheads. Als je fan bent van gitaargerichte klanken zoals voornoemde bands ook al produceerden in een grijs verleden, dan check je Armory maar even uit.

Tracklist:

  1. Intro
  2. Cosmic War
  3. High Speed Death
  4. Hell’s Fast Blades
  5. Spinning Towards Doom
  6. Without Days Without Years
  7. Artificial Slavery
  8. Phantom Warrior
  9. Final Breath
  10. Space Marauders

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X