Jurgen Callens

Sinds vorige week is er een nieuwe single van megagroep Machine HeadIs There Anybody Out There? is de titel van die ene beschikbare song, die wel wat stof zal doen opwaaien en voor de bijhorende aandacht zal zorgen. Het nummer is sinds 21 juli vrijgegeven door Nuclear Blast.

Vanaf de eerste seconde hoor je onmiskenbaar dat opperhoofd Robb Flynn iets te vertellen heeft. Hij zet het nummer in met enkel een ondersteunende beat en een invallende riff om dan op te bouwen. De band lijkt de lijn van de laatste platen niet door te trekken, met hun donkere en heavy tunes, maar slaat de commerciëlere snaar aan. De song is vrij toegankelijk, met rustige passages, catchy zanglijnen en een refrein dat onmiddellijk blijft hangen. Ik leg ook direct de link naar de nu-metallichting, vooral de beats herinneren me hieraan en ook ook de frequent voorkomende raps van Flynn bevestigen deze mening. Muzikaal niet het beste wat ik van Machine Head mocht horen, maar in de live-set zou deze song misschien wel eens voor vuurwerk kunnen zorgen. Een nummer dat keihard meegezongen kan worden en door zijn catchyness een breekpunt kan vormen tussen het andere geweld. Verdorie, bij momenten lijkt het wel dansbaar.

Maar de song lijkt ook wel om nog wat anders te draaien en een boodschap te hebben. We horen bijvoorbeeld de zinssnede Now I Stand as a Father, to Men with no Honour, Ashamed of the Racists I used to call Brothers, die wel heel erg herinnert aan een conflict die ome Flynn recent nog voerde met een andere Amerikaanse frontman van een ter ziele gegane grootmacht. Jullie zullen allemaal wel weten om wie het hier gaat.

Persoonlijk hoop ik dat deze single een eenmalig uitstapje is en de band op de volgende plaat vooral de lijn van de vorige albums doortrekt. Want op de recente platen leerden we gewoon de beste Machine Head kennen. Nu grijpt de band op deze single gewoon terug op dingen die de band al wel eens geflikt heeft in het verleden, zoals bijvoorbeeld op een hippe plaat als Supercharger. Leuk als tussendoortje dus. Niets meer, niets minder.

Tracklist:

  1. Is There Anybody Out There?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X