Rotthier Peter

Mistheria is een Italiaanse keyboardspeler, componist en producer die in 2013 het idee opvatte om Vivaldi’s De Vier Seizoenen om te zetten in een metalopera. Insiders kennen de man misschien van zijn werk met Bruce Dickinson (Iron Maiden), Roy Z en Rob Rock of van enkele solo-albums die hij uitbracht via Lion Music. Om dit project te realiseren, kreeg de man van niet minder dan 130 muzikanten hulp om Vivaldi’s meesterwerk uit te voeren in een metalversie.

Hoewel het origineel geheel instrumentaal is, vond Mistheria het nodig om aan zijn versie vocalen toe te voegen, wat wonderwel goed uitdraait. Maar liefst 38 vocalisten trommelde hij op om dit veertien songs tellende album in te zingen. Voor het overgrote deel zijn deze stemmen niet de meest klinkende namen in het genre. Vocalisten uit zowat alle hoeken van de wereld werden opgetrommeld waarvan Ailyn (Sirenia), Wade Black (Crimson Glory), Mark Boals (Malmsteen, Royal Hunt), Fabio Lione (Rhapsody of Fire, Angra) en Rob Rock (Impellitteri) de bekendste zijn. Onder die meer dan dertig anderen zitten heuse talenten maar niet alle opgetrommelde zangers en zangeressen halen eenzelfde hoog niveau, waardoor geregeld vocaal zwakkere stukken te horen zijn, wat heel jammer is, daar de metalen interpretatie van De Vier Seizoenen voor de rest indrukwekkend genoemd mag worden.

Ook voor het instrumentarium koos Mistheria voor een mix van bij het groot publiek minder bekende namen en toppers in het metalgenre zoals: Mike Lepond (SymhonyX), Dani Löble (Helloween), Ruud Jolie (Within Temptation), Mark Cross (Firewind, Scorpions), Steve Di Giorgio (Testament), Rolf Pilve (Stratovarius), Victor Smolski (Rage, Almanac), Ruben Israel (Delain), John Macaluso (ARK), Marco Sfogli (James Labrie), Chris Caffery (Savatage), Mark Wood (Trans Siberian Orchestra), Dirk Verbeuren (Soilwork), Atma Anur (Tony MacAlpine), Vitalij Kuprij, Anna Portalupi (Tarja Turunen), Sean Tibbetts (Kamelot) en Martijn Peters (Stream of Passion).

Het klassieke gedeelte heeft zelfs een Belgisch tintje met het Innovative String Quartet, vier dames die met hun violen en cello al op het podium stonden met Trans Siberian Orchestra.

Het originele werk van Vivaldi werd door Mistheria aangevuld met twee nieuwe nummers, opener Escape From Hell en afsluiter Doomsday. Deze twee songs passen echter in het geheel zodat je muzikaal kan spreken van een topprestatie. The Four Seasons is een meer dan verdienstelijke poging om een oerdegelijke rockopera te maken die een breed publiek kan aantrekken. Liefhebbers van Ayreon, Avantasia, Rhapsody zullen dit zeker goed kunnen verteren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X