Rotthier Peter

Toen het Zweedse Wolverine debuteerde met de ep Fevre Dream, was iedereen het er over eens dat de Noord-Europeanen een grote toekomst voor de boeg hadden. Aanvankelijk gestart als pure deathmetalband, evolueerde de groep op korte tijd naar een progressieve bende. Op Fevre Dream en het volwaardige debuut, The Window Purpose, waren die deathmetalinvloeden nog veelvuldig aanwezig, maar de muziek evolueerde steeds verder en verder richting prog. Ook op hun vijfde volwaardige schijf profileert Wolverine zich als een proggezelschap, wat voor pure progfans een zegen is, maar wie graag iets stevigers op zijn boterham krijgt, zal honger moeten lijden.

Machine Viva opent dromerig met The Bedlam Overture, een track van om en bij het kwartier die zich langzaam maar zeker voortsleept. Af en toe haalt de band wel eens uit, maar echt stevig wordt het nooit. Ook het vervolg zal de echte headbanger moeilijk wakker krijgen, want het kwintet mag dan zijn instrumenten perfect onder controle hebben en zanger Stefan Zell zet een sterke vocale prestatie neer, echt begeesteren doet het niet.

Pas halfweg met Pledge komt er schot in de zaak. Het nummer heeft behoorlijk wat meer schwung dan zijn voorgangers maar lijdt aan hetzelfde euvel. De band mag dan vrij lange songs schrijven, het is moeilijk om je aandacht bij de nummers te houden omdat de variatie per song te eentonig is. Doorheen het hele album hoor je diverse invalshoeken maar die worden verspreidt over alle nummers, waardoor heel wat songs eentonig worden. When The Night Comes weet die dans dan weer te ontspringen en ontpopt zich tot het meest gesmaakte deeltje van Machina Viva.

Besluiten kunnen we met te zeggen dat Machine Viva een degelijk progrockalbum is, met de nadruk op het proggedeelte. Het is vooral een album om op te zetten als je lekker relax in je tuin ligt te zonnen en de buren niet al te veel wil choqueren met te heavy klanken. Je kan alleen maar vrezen dat ze zelfs dan nog gaan klagen omdat het allemaal een beetje te saai en eentonig klinkt. Voer voor de die-hard progfan, anders gewoon afblijven of The Window Purpose nog eens in je cd-speler gooien om de mooie herinnering aan Wolverine uit hun beginperiode nog eens te herbeleven.

Tracklist:

01. The Bedlam Overture
02. Machina
03. Pile Of Ash
04. Our Last Goodbye
05. Pledge
06. When The Night Comes
07. Nemesis
08. Sheds
09. Pile Of Ash (bonus track)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X