Waar metalbands anno 2017 gemiddeld om de twee à drie jaar met nieuw werk op de proppen komen, zijn er ook in dat opzicht uitzonderingen waar te nemen. Neem nu de Zweden van Witchery bijvoorbeeld: na een droogte van maar liefst zes jaar slaagt deze band er op heden in om maar liefst twee langspelers uit te brengen in één jaar tijd. Het creatieve peil wordt daar duidelijk naar nieuwe, ongeziene hoogten gestuwd. Op 10 november verscheen I Am Legion onder het goedkeurend oog van Century Media Records. Een album dat niet in ‘onze’ catalogus mag ontbreken. 

Voor gitarist Patrick Jensen waren het ongetwijfeld drukke maanden, want naast zijn rol in Witchery is deze Zweed ook nog actief in het thrashinstituut The Haunted, dat ons enkele maanden geleden nog wist te trakteren op een ontzettend strak thrashmetalalbum. Ook Witchery geeft zich graag over aan het thrash genre, maar doet dit in combinatie met gitzwarte black metal. Voor de liefhebbers van blackened thrash metal was 2017 niet bepaald een vruchtbaar jaar, maar gelukkig brengen deze Zweden daar op de valreep nog verandering in, want I Am Legion zal de fans van bands als Deströyer 666 en Desaster zeker niet teleurstellen.

Na een korte, onheilspellende intro en daaropvolgende orgelarrangementen vliegt Witchery er meteen stevig in. True North mag dan niet meteen het snelste en hevigste nummer zijn op deze I Am Legion. Het meest sfeervolle daarentegen wel. De subtiele orkestrale toevoegingen doen bij momenten denken aan een opgefokte variant van Satyricon. Het is echter pas na het nummer Welcome Night, waar trouwens Nick Barker wederom een gastbijdrage levert, dat Witchery alle registers opentrekt in het furieuze Of Blackened Wing. Een nummer waarbij de demonische en rauwe strot van Angus Norder ten volle tot zijn recht komt en bij vlagen doet denken aan frontman Mortuus van blackmetalgrootheid Marduk.

Met Amun-Ra bereiken we het absolute hoogtepunt van dit kleinood: galopperende drums, duistere, haast rituele gitaarpartijen, de raspende vocalen van frontman Angus Norder, een fenomenale gitaarsolo en een refrein dat zich na de eerste luisterbeurt meteen diep in het geheugen weet te nestelen zijn de ingrediënten van een nu al legendarische kleine vier minuten blackened thrash metal.

Met Seraphic Terror en A Faustian Deal krijgen we twee nummers voor te kiezen, waarbij Witchery de teugels ietwat laat vieren. Met Amun-Ra mag het hoogtepunt dan wel achter ons liggen, maar dat neemt niet weg dat een nummer als A Faustian Deal met zijn aanstekelijke refrein en wederom spetterende gitaarwerk nog steeds voor het nodige vuurwerk weet te zorgen. Na het militaristische intermezzo Great Northern Plague, drukt Witchery nog eenmaal hard op het gaspedaal met het afsluitende The Alchemist.

Met twee albums van een hoog niveau op een jaar tijd maakt Witchery meer dan duidelijk dat ze niet zomaar bestempeld moeten worden als het zoveelste zijproject van enkele getalenteerde muzikanten. Witchery is een sterke band met een eigen karakter en tonnen persoonlijkheid. Deze Zweden mogen zich dan wel voornamelijk toeleggen op blackened thrash metal. Toch zullen ze met deze I Am Legion een veel breder publiek weten aan te spreken. Wat mij betreft mag Witchery gerust vasthouden aan zijn huidige werkethos en binnen een klein jaar wederom met nieuw werk op de proppen komen. Meer van dit graag!

Tracklist:

 1. Legion
 2. True North
 3. Welcome, Night
 4. Of Blackened WIng
 5. Dry Bones
 6. Amun-Ra
 7. Seraphic Terror
 8. A Faustian Deal
 9. An Unexpected Guest
 10. Great Northern Plague
 11. The Alchemist
8.5/10

Witchery - I Am Legion

Label: Century Media Records
Release Datum: 10 november 2017
Facebookpagina Witchery

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
X