De Amerikaanse alternatieve metalband In This Moment heb ik leren kennen door zijn komst naar Graspop 2013. De harde sound in combinatie met het hemelse geluid van Maria Brink zorgde voor een geslaagde combinatie wat mij betreft. Spijtig genoeg moesten de Amerikanen hun show annuleren waarna thrashband Generation Kill werd geselecteerd als remplaçant. Vier jaar later heeft In This Moment een nieuwe plaat uitgebracht getiteld Ritual, de opvolger van het in 2014 verschenen Black Widdow.

Dat brengt de albumteller inmiddels op zes stuks waardoor ze zich ondertussen wel een gevestigde naam in de scène kunnen noemen. Hun vorige release Black Widdow heb ik vluchtig eens beluisterd, maar liet me grotendeels koud; ik was benieuwd of In This Moment terug op het juiste spoor was beland, maar vreesde het ergste.

En die vrees bleek na het beluisteren van Ritual niet meer dan terecht. Ook op dit zesde studioalbum is de band weer wat verder weg van de prachtige sound uit de beginjaren. De scherpe scream van Maria Brink, één van de krachten van de band, is geruild voor “clean vocals” zoals die van Lady Gaga

Niet enkel de vocal is fel vercommercialiseerd, ook de muziek is te voorspelbaar om zich nog echt te onderscheiden van het gros uit het genre. In This Moment heeft al zijn agressievere/brutale elementen geëlimineerd en gaat met de sound voor de doorbraak bij het grote publiek. Oftewel: ze zijn gevallen voor de centjes.

Misschien was ik als hardcoreliefhebber niet de juiste redacteur om deze plaat te becommentariëren. Maar als ik de recensies op het internet lees, ben ik niet de enige die deze plaat maar niets vindt. Hopelijk komen ze hun cancel op Graspop Metal Meeting in 2018 niet “goedmaken”.

Tracklist:

 1. Salvation
 2. Oh Lord
 3. Black Wedding
 4. In The Air Tonight
 5. Joan Of Arc
 6. River Of Fire
 7. Witching Hour
 8. Twin Flames
 9. Half God Half Devil
 10. No Me Importa
 11. Roots
 12. Lay Your Gun Down

X