Moments - Tidal & Waves
Releasedatum: 11 juni 2022
80
Bjorn Wielockx

Als Belgische band doorbreken in het buitenland, het is geen evidentie. Moments is al lang geen onbekende meer in België, maar ook in de rest van Europa begint de naam bij vele liefhebbers een belletje rinkelen. Dat is dik verdiend als je het ons vraagt, al sinds 2011 zijn de mannen uit Tessenderlo bezig aan hun muzikale trektocht. Na enkele knallende ep’tjes kwam de band in 2015 met Hopes & Dreams, wat een veel belovende debuutplaat werd. Het leverde hen een boost aan naamsbekendheid op, een goed gevulde concertenagenda en een trouwe aanhang welke tot op de dag van vandaag aan het toenemen is. Het laatste wapenfeit was Is There A Cure? welke verscheen in volle pandemie. Ook dit werkje bouwde verder op de uitstekende fundamenten van Moments. Eind vorig jaar kwam de band met het spijtige nieuws dat frontman Dries Monsieurs uit de band zou stappen. Het kwintet is niet meer, want de leegte die Monsieurs liet werd intern opgelost door Gert-Jan Vandervoort zijn strottenhoofd wat vaker te gaan belasten. De man deed het eerder al op de achtergrond maar is dus uitgekozen als het “nieuwe” uithangbord van deze steeds populairder wordende band. Sinds enkele weken ligt met Tidal Waves de opvolger van Is There A Cure? in de rekken. Wist ook deze telg de typische sound van weleer te behouden of zorgde deze interne wijzigingen voor een verandering qua sound?

Zoals steeds bracht de band enkele nummers uit om de fans te doen watertanden. Op deze voorsmaakjes was de nieuwe sound al hoorbaar, al was de typische vibe die de band met zich meedraagt nog steeds aanwezig. Een nieuwe vocal betekent een verandering in je sound, daar kan je niet omheen. Al is het dat niet alleen, het geheel is weer wat strakker geworden. Vanaf de moment dat Vandervoort besloot om naast het gitaarwerk ook zijn stem in te zetten, was ik onmiddellijk overtuigd. De man heeft een heerlijke diepe stem, welke automatisch voor een ruwer randje zorgt. Dat ruwere randje moest op de één of andere manier getemperd worden. Moments maakt al vanaf de eerste ep melodische hardcore, een rustigere zijtak van het energieke hardcoregenre. Het is wat toegankelijker voor startende liefhebbers én heeft met het oog op de toekomst wat meer opties om te “groeien”. Als contragewicht voor de diepere scream van Gert-Jan werden de clean vocals gevoelig opgetrokken. Dit zal voor wat meer herkenning zorgen bij de leken in het genre. Keerzijde van de mediale is dat de verstokte hardcoreliefhebbers die niet graag gaan zien gebeuren.

Gaat de band hiervan wakker liggen? Zeker wel, als er één band is die zijn publiek op handen draagt dan is het wel Moments uit Tessenderlo. De interactie tussen band en publiek zorgt ervoor dat er chemie is. Niet enkel tijdens concerten maar ook op de sociale media. Al lijkt het daarop dat het grootste deel van de trouwe aanhang de nieuwe sound wel weet te appreciëren, al hoor ik in mijn eigen vriendenkring ook wel wat gemor. Als verstokte hardcoreliefhebber heb ik Moments op plaat altijd wat aan de mindere kant gevonden. Het was de overtuiging, de passie die het geheel zo’n schop gaf dat de agressie on stage veel pertinenter aanwezig was. Ook nu Monsieurs de band heeft verlaten verwacht ik nog diezelfde pletwals als voorheen. De livevoorstelling van Tidal Waves heb ik aan me moeten voorbij laten gaan, maar de volgende keer dat onze agenda’s kruisen staat deze band zeker op mijn must-see-lijstje.

Treading Water is zonder twijfel de kraker van deze nieuwste telg. Geen intro, de band besluit om vanaf de eerste seconde vol het gaspedaal in te trappen. Wanneer het refrein de revue passeert lost Moments even, maar laat je niet verrassen want de voorhamer zal weldra inslaan. Een kunstje dat de band wel vaker toepast maar op deze Treading Water benadert het de perfectie. De breakdown op het einde van deze krachtpatser zal live voor een wel zeer onstuimige moshpit zorgen. Wie deze kraker gaat beluisteren zal ongetwijfeld de invloeden van de Britse metalcoreband Architects opmerken.

Guiding Lights was voor mij zo’n track waar ik wat tijd voor nodig had. Het is één van de nummers waar de nieuwere sound wat zwaarder in doorweegt. Zoals eerder aangehaald blijft de old-schoolvibe sterk aanwezig, waardoor ook deze track zonder twijfel past bij de rest uit het repertoire. De gitaarlijn is wat vrolijker, wat het geheel meteen wat toegankelijker maakt. Moments zou Moments niet zijn moest het ook hier de voorhamer niet bovenhalen. Deze komt aan als een uppercut, daar de band zo vreugdevol was bij de opbouw. In eerste instantie behoorde deze zeker niet tot mijn favoriete, maar door de track wat beter te leren kennen, leerde ik ook zijn kracht waarderen.

Tidal & Waves is een logisch vervolg voor Is There A Cure?. De veranderingen qua bezetting zijn duidelijk hoorbaar in het eindresultaat, maar in kwaliteit heeft de band niet ingeboet. Ondanks het feit dat Moments snel groeit, blijft het zijn platen in eigen beheer uitbrengen en dat hoor je. Moments maakt muziek waar ze voor de volle honderd procent achter staan. Ondanks het feit dat het niet helemaal mijn genre is, weten ze me toch telkens weer te entertainen. En met deze nieuwste telg ben ik weer eventjes zoet. Tot snel!

Tracklist:

  1. A World Ablaze
  2. Expectations
  3. Safe & Sound
  4. Guiding Lights
  5. The Void
  6. Backstabber
  7. Treading Water
  8. Meant To Last

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X