Gruut Lawijt: Thurisaz and friends @Stadsbrouwerij Gentse Gruut, Gent / 17/04/2022
Vanpevenaeyge Carly

Eenmaal alle verplichtingen die met Pasen gepaard gaan gepleegd waren trokken we ons paaskostuum uit en onze zwarte T-shirt en bijhorende attributen aan om af te zakken naar Brouwerij Gruut in Gent voor een paar optredens op een unieke locatie.

No Name Collective (een collectief dat zich ertoe verbindt om in het Gentse toegankelijke shows op sfeervolle locaties te zetten) had deze maal het kunnen regelen dat ze hun organisatie in de stadbrouwerij Gruut konden laten doorgaan, wat op zich al voor een aparte sfeer zorgde. Nog een voordeel is dat er natuurlijk aan drank geen tekort was. No Name Collective (NNC) had voor deze gelegenheid vier bands uitgenodigd, met als headliner Thurisaz en noemde zijn festivalletje Gruut Lawijt – Thurisaz and friends.

Ongeveer op hetzelfde tijdstip dat de winnaar van Paris Roubaix over de eindmeet reed, mocht Scarificator de avond openen. Deze nog jonge Gentse band bracht een energetische mix van death en thrash metal die het reeds talrijk opgekomen publiek meteen bij de keel nam en deze strak toesnoerde. Hun sound is verfrissend en toch klassiek en neigt af en toe over naar extreme metal. Gewapend met een ep met drie nummers (Superbia, Burning Graves en Anthropocene) die mooi verdeeld over de set waren verspreid en een debuutalbum in aantocht; een band om in de gaten te houden.

Scarificator

Volgende band op het Gruut podium waren de Limburgers van Rituals Of The Dead Hand. Bestaande uit veteranen van Hemelbestormer, Gorath, Theudho, Lhääd en andere parels uit de Belgische black- en doommetalscene. Rituals Of The Dead Hand brengt hulde aan de lugubere geschiedenis van de Bokkenrijders. Moordende sludge, duistere doom en ijzingwekkende vocalen overspoelen de luisteraar en zaait al evenveel terreur als zijn illustere voorgangers. Deze band kan putten uit twee albums, Blood Oath en het vorig jaar verschenen With Hoof and Horn. Het was dan ook uit deze laatste worp dat we tracks kregen zoals Vuurstaeck en Sulphur.

Rituals Of The Dead Hand

Sons Of A Wanted Man was de volgende band die de brouwerij in vuur en vlam mocht zetten. En of deze gasten uit Beringen dit deden. SOAWM is sinds 2014 aan een onstuitbare opmars bezig. Met hun intense mix van emotionele post- en jachtige black metal, zetten ze zich al snel op de kaart. Hun debuut Kenoma viel in heel België en daarbuiten dik in de smaak van fijnproevers. En dus kregen we op twee tracks na het volledige album te horen en Dodenleer uit hun in 2016 verschenen ep Black Days Black Dust. Afsluiter van de set was voor de titeltrack Kenoma.

Sons Of A Wanted Man

Tijd voor de hoofdbrok van de avond, Thurisaz. Al 25 jaar zaait deze atmosferische blackmetalformatie vanuit Wervik dood en verderf over de hele wereld. Hypnotiserende keyboards, gevarieerde vocals en slopende gitaren kenmerken de muziek van Thurisaz. En op deze christelijke hoogdag kregen we zowaar een best of show uit hun totale repertoire. The Veil (uit het laatste album Re-Incentive)opende de set waarna verder in de set ook nog Illuminight, Monologue en In Balance volgden. The Pulse Of Mourning was vertegenwoordigd met twee tracks, Patterns Of Life en afsluiter In All Remembrance. Broken, My Precious Unknown en Fare The Well uit The Cimmerian Years. Years Of Silence en Fading Dreams tenslotte uit het in 2004 verschenen Scent Of A Dream. En zoals het een headliner betaamt, volgde er nog een bisnummer, One Final Step.

Thurisaz

Meer moet dat niet zijn op een paaszondag. Geen paaseieren, maar prachtige muziek, een unieke locatie en een lekkere Gruut.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X