Space Chaser - Give Us Life
Label: Metal Blade Records
73
Ashley Bickx

Sci-fi thrash metal is al lang niets nieuws onder de zon meer. Het uitwerken van een futuristisch concept heeft er namelijk toe geleid dat heel wat bands binnen het genre de mogelijkheid ontwikkeld hebben om toch vernieuwend uit de hoek te komen en dat in een genre dat al bij al weinig ruimte voor innovatie laat. Het uit Berlijn afkomstige Space Chaser is zo een sci-fi thrashband die sedert de oprichting in 2011 aan een ware opmars bezig zijn. De eerste twee platen werden aardig gesmaakt, waarna het op 16 juli tijd is voor de derde worp, genaamd Give Us Life. Meteen ook de eerste plaat die zal verschijnen via Metal Blade Records

Space Chaser is tot op heden nog geen echte klinkende naam binnen het metalgenre. Desalniettemin tonen deze Duitsers aan over een prima werkethos te beschikken, waarbij het groeiproces stap voor stap bekeken wordt, zonder al te veel tussenstappen over te slaan. Na een demo volgde er een ep, waarna op vrij korte tijd twee full lengths het leven zagen. Vervolgens verscheen er een split met Distillator – ondertussen Cryptosis – waarna al snel de interesse van Metal Blade Records gewekt was.

Dat uitgerekend Metal Blade Records er in slaagde in zee te gaan met Space Chaser mag zeker en vast geen verrassing heten. Bij Metal Blade Records kunnen ze namelijk een portie snedige, doch melodieuze thrash metal zeker en vast smaken. Zo maakt bijvoorbeeld het Deense Artillery tevens deel uit van de grote ‘Metal Blade familie’. Deze melodieuze component vinden we tevens in overheersende mate terug bij Space Chaser. Verwacht dan ook geen brulboei achter de microfoon. Zanger Siegfried Rudzynski zweert trouw aan de cleane zanglijnen, maar dan wel op een snedige, venijnige wijze gebracht, waarbij de man in kwestie zonder enige zin voor overdrijving bij momenten verdacht dicht aanleunt bij Bruce Dicksinson. Met de nodige korrel zout zouden we dan ook durven stellen dat Space Chaser klinkt als een soort van Iron Maiden op steroïden. Een link met Overkill is trouwens ook nooit ver af.

Die steroïden vinden we voornamelijk terug bij het instrumentale aspect van deze plaat, want Space Chaser is en blijft een thrashmetalband pur sang. Het tempo ligt nagenoeg de hele plaat verschroeiend hoog. De riffs volgen elkaar in sneltempo op, waarbij ook de bassgitaar een prominente plaats op de voorgrond werd toegewezen. Qua mix valt er weinig op deze plaat aan te merken, want die is, zoals de thematiek van deze Give Us Life, zeer modern te noemen.

 

Qua thematieken zullen de liefhebbers van de betere science fiction trouwens zeker en vast aan hun trekken komen, waarbij ze voldoende voer voorgeschoteld krijgen om bij weg te dromen. Dat wegdromen kan perfect bij het aanschouwen van het artwork dat een zekere Terminator-feel met zich draagt. Dat Space Chaser het groot ziet, blijkt overduidelijk ook de videoclips die reeds werden losgelaten. Voornamelijk de clip voor opener Remnants Of Technology neigt bij momenten sterk naar pakweg Star Wars en kan op zichzelf gerust beschouwd worden als een kortfilm van een dikke tien minuten

Toch kan de combinatie van snedige thrash en cleane vocalen niet altijd en overal bekoren. Vanuit deze optiek kan deze Give Us Life, en bij uitbreiding de muziek van Space Chaser, gerust gecatalogeerd worden als ‘love it or hate it’. Voornoemde combinatie kan aanvankelijk zeker bekoren, maar na verloop van tijd vergt het toch enige moeite om de aandacht er volledig bij te houden, waarbij het soms wat ‘meer van hetzelfde’ lijkt. Al doet dit uiteraard geen afbreuk aan enerzijds het instrumentale aspect en anderzijds de op zichzelf toch wel straffe vocalen van frontman Siegfried Rudzynski. Zoals reeds gesteld, is het voornamelijk de combinatie van beide die niet altijd even hard weet te overtuigen.

Give Us Life is een opmerkelijke thrashplaat die zeker en vast de moeite waard is om aan te schaffen, minstens te beluisteren. De vonken vliegen er bij momenten letterlijk vanaf, waarbij het nu al reikhalzend uitkijken is naar de liveprestaties van deze Duitsers. Naar mijn bescheiden mening weet deze plaat niet altijd even sterk te overtuigen. Vandaar dat ik dan ook ten zeerste aanraad om deze plaat zelf te ontdekken!

Tracklist:

  1. Remnants Of Technology
  2. Juggernaut
  3. Cryoshock
  4. A.O.A
  5. The Immortals
  6. Signals 
  7. Burn Them All
  8. Give Us Life
  9. Antidote To Order
  10. Dark Descent

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X