Italië wint met Måneskin het Songfestival!
Ashley Bickx

Na Lordi in 2006 is het opnieuw prijs voor de hardere muziekliefhebber, want het Italiaanse Måneskin heeft eerder deze avond – of zeg maar nacht – haar favorietenrol op het Songfestival editie 2021 waar gemaakt. Frankrijk werd tweede, terwijl Zwitserland finaal beslag legde op de derde plaats.

Het Songfestival kende dit jaar twee inzendingen die bij de liefhebbers van het hardere werk ongetwijfeld in de smaak gevallen zijn. Enerzijds stuurde Finland met Blind Channel een kruising tussen Linkin Park en Of Mice And Men, die met het opzwepende Dark Side zorgde voor een eerste adrenaline opstoot van jewelste. Naar het einde van de reguliere show was het tijd voor het Italiaanse Måneskin om met het nummer Zitti E Buoni het publiek te trakteren op een stevige dosis rock ’n roll. Beide bands stelden allerminst teleur, waarna het tijd was voor de toekenning van de punten.

Zoals gebruikelijk werden eerst de punten van de vakjury’s van de 39 deelnemende landen toegekend. Al snel ontvouwde zich een tweestrijd tussen de twee trage, ingetogen en tevens Franstalige inzendingen van Zwitserland en Frankrijk. Finland nestelde zich in de middenmoot, terwijl Italië beslag legde op een knappe vierde plaats.

Daarna was het tijd voor de punten van het grote publiek. Zoals steeds ontvouwde zich weer een nagelbijter van jewelste. Finland kreeg zowaar maar liefst 218 punten, waardoor Blind Channel een sprong maakte van 11 naar 6. Een ongelofelijk knappe prestatie!

Maar dan moest het beste nog komen: Italië kreeg zowaar het meeste punten toegekend door het grote publiek, waarna zij met 318 punten plots op aan de leiding kwamen te staan. Het eerste land dat vervolgens sneuvelde was Frankrijk. Zij moesten finaal genoegen nemen met het zilver. Ook Zwitserland moest uiteindelijk de duimen leggen voor het Italiaanse geweld van Måneskin, waardoor het Songfestival na 15 jaar eindelijk nog eens een band uit de hardere regionen van het muziekgenre op de erelijst mag bijzetten.

Onze eigenste inzending Hooverphonic deed het jammer genoeg een pak minder goed: de vakjury was nog vrij mild, waardoor België halverwege op plek 13 stond. Het grote publiek was echter totaal niet overtuigd en kende Hooverphonic een schamele 3 punten toe. België werd uiteindelijk pas 19e, hetgeen echt wel een grote teleurstelling mag heten, ook al deed de band het live voortreffelijk.

Jammer, maar wij onthouden vooral de ijzersterke prestaties van enerzijds het Finse Blind Channel en anderzijds de grote winnaars van vanavond, het Italiaanse Måneskin. Om het met de gevleugelde woorden van deze laatste band te zeggen: “Rock ’n roll never dies”!

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X