Johan G. Winther - The Rupturing Sowle
Label: Pelagic Records
75
Hughes Vanhoucke

Johan G. Winther, alias Tsukimono ofte Johan Gustavsson zoals op zijn identiteitskaart prijkt, is misschien geen zo’n bekende naam in de rock- en metalwereld desondanks heeft die al verschillende pluimen op zijn muzikale hoed prijkend. Post-rock met zijn band Barrens die vorige jaar hoge ogen gooide met zijn debuutalbum, blackened hardcore met Blessings en recht voor de vuist rock met Scraps of Tape waarmee hij zeven albums opnam.
Nu gaat de Zweed eventjes solo met The Rupturing Sowle dat op 26 maart verscheen bij Pelagic Records en opgenomen werd in totale afzondering in een hut in de Zweedse bossen.

Het resultaat is een vrij experimenteel, duister, introspectief en minimalistisch album om rustig van te worden na drukke dag op het werk, een instrumentale plaat waarin uiteenlopende instrumenten aan bod komen en je zelf knapperend hout in de open haard, kolkend water of andere geluiden uit de Zweedse bossen hoort en waarin zwart en wit, hard en zacht, koud en warm elkaar ontmoeten. Een hartelijke release met soundscapes die vanaf 2012 vorm kreeg met tal van geluiden die de snaar-, strijk- en klavierinstrumenten aanvullen.

„Ik werd in 2010 voor het eerst vader en iedereen die kinderen heeft, kan getuigen van de fundamentele levensveranderingen die dit met zich meebrengt. Het dwong me mezelf opnieuw te evalueren tot in mijn kern en deed me mijn leven en mijn ervaringen grondiger onderzoeken ”, weet Winther te zeggen over de motiverende drijvende kracht achter het experimentele album.

„Ik begon steeds maar weer delen van dezelfde droom te dromen, stukjes en beetjes kwamen langzaam samen in een soort verhaal. In de zomer van 2012 trokken we ons terug in onze hut in het midden van Zweden en begon ik stukken op te nemen die bij het verhaal in mijn hoofd pasten. Een van de kernconcepten was de aangeboren dualiteit van de menselijke ziel, en ik probeerde dit op het album weer te geven door zoveel mogelijk ideeën en muzikale delen in paren te presenteren, met een lichte en een donkere kant om te proberen een aanhoudend gevoel van spanning te creëren. gedurende. Mooie klanken vermengd met lelijke klanken, droefheid vermengd met vreugde, akoestische klanken en elektronische klanken.”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X