The Pretty Reckless - Death By Rock And Roll
Label: Century Media Records
78
Ashley Bickx

In de Verenigde Staten slaagt The Pretty Reckless er met ogenschijnlijk gemak in om middelgrote tot grote arena’s tot de nok te vullen. Op het Europese vasteland loopt het voorlopig zo een vaart niet. Nog niet, want sedert enkele maanden staan deze Amerikanen onder contract bij het grote, Duitse Century Media Records. Een slimme zet, want op deze manier kan er serieus aan schaalvergroting gedaan worden. Stap 1 is ondertussen al een feit, want op 12 februari langstleden verscheen album nummer vier genaamd Death By Rock And Roll. Alleen al door toedoen van de albumtitel was onze interesse meer dan gewekt.

Als liefhebber van een scheurende portie rock ’n roll en tevens van vrouwelijk schoon, ben ik al langer vertrouwd met The Pretty Reckless. Als tiener kon ik indertijd de videoclip bij het nummer You Make We Wanne Die behoorlijk smaken. Maar bon, we dwalen af. Er hebben er tegenwoordig al minder een aanklacht in het kader van #MeToo tegen zich gekregen. Wie de albumcover van deze nieuwe plaat aan een al dan niet grondige inspectie onderwerpt, zal gerust begrijpen waar ik op alludeer.

Gelukkig heeft The Pretty Reckless heel wat meer te bieden dan een mooi snoetje alleen. Achter de aantrekkelijke facade van frontvrouw Taylor Momsen schuilt namelijk een enorm getalenteerde zangeres, die er moeiteloos in slaagt om de aandacht van de luisteraar van de eerste noot vast te grijpen. Geruggesteund door topmuzikanten, die rock ’n roll ademen slaagt deze band er in om album na album progressie te maken. Ook nu weer is deze progressie absoluut merkbaar. De voorbije jaren waren niet bepaald de meest eenvoudige voor de band, maar met deze plaat maken ze een ferm statement.

The Pretty Reckless had altijd al de gave om aanstekelijke, stevige, doch catchy rocknummers neer te pennen en dat is nu niet anders. Het opzwepende openingstrio Death By Rock And RollOnly Love Can Save Me NowAnd So It Went laten qua tempo en ‘feel’ meteen het beste verhopen. Op Only Love Can Save Me Now krijgen we zowaar een gastbijdrage te horen van Tom Morello, de gitarist van het legendarische Rage Against The Machine. Pluspunten scoren heet zoiets.

Met het nummer 25 weet The Pretty Reckless ons dan weer volledig te verrassen: de associaties met ene Adele zijn absoluut niet uit de lucht gegrepen. Deze song zou absoluut niet misstaan als soundtrack voor pakweg de nieuwste James Bond film. Taylor Momsen profileert zich nogmaals als een uiterst getalenteerde zangeres. Wetende dat deze dame nog steeds maar 27 lentes jong is, hoeft het weinig betoog dat er bovendien nog aardig wat progressiemarge aanwezig is. Het plafond is ongetwijfeld nog niet bereikt.

 

Na een indrukwekkend openingskwartet, verandert de band het geweer enigzins van schouder en wordt met het  nummer My Bones de kaart van de southern rock, grunge en zelfs onversneden country getrokken. Een meer dan geslaagde zet als je het mij vraagt. Vanzelfsprekend kunnen enkele meer ingetogen nummers eveneens niet ontbreken en dat is nu niet anders: Got So High en Standing At The Wall zijn aardige rustpunten, maar nu ook niet meer dan dat. De eerlijkheid gebiedt mij te stellen dat The Pretty Reckless een rockband is die nog steeds het best tot haar recht komt in de meer krachtige rocksongs. Gelukkig worden we met het songs als Witches Burn (opnieuw soundtrackmateriaal) en Turning Gold meer dan op onze wenken bediend.

Met Death By Rock And Roll heeft The Pretty Reckless het ideale materiaal in handen om enerzijds een definitieve doorbraak te forceren op het Europese continent, en om anderzijds tevens de Amerikaanse fanbase verder uit te breiden. Wie een zwak heeft voor female fronted rockbands in de stijl van pakweg Halestorm. De spanningsboog blijft niet altijd even gespannen, met name de ingetogen nummers zijn in vergelijking met de meer uptempo nummers minder indrukwekkend – maar dat mag geen beletsel vormen om deze plaat niet aan een luisterbeurt te onderwerpen. Liefhebbers van rock ’n roll kunnen blind toeslaan. In een utopische wereld zal The Pretty Reckless deze zomer passeren op de heilige weide van Graspop. We blijven alleszins de moed er in houden.

Tracklist:

 1. Death By Rock And Roll
 2. Only Love Can Save Me Now
 3. And So It Went
 4. 25
 5. My Bones
 6. Got So High
 7. Broomsticks
 8. Witches Burn
 9. Standing At The Wall
 10. Turning Gold
 11. Rock And Roll Heaven 
 12. Harley Darling

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X