The Road To Graspop – Preview pt. I
Anomander

Metal – A Global Network

Dat metal de wereld samenbrengt is al lang geen geheim meer. Dat het ons, als wereldburgers met een voorliefde voor alles wat snoeihard door een gitaarversterker de ether in wordt geknald, verbroederd, is te zien als je de ogen eens goed de kost geeft, op welk festival dan ook.

Maar één festival doet ons in de Lage Landen het hart toch sneller kloppen dan alle anderen. Eens per jaar, zo tegen het einde van de maand juni, zo rond het zomersolstitium, begeven tienduizenden gelijkgestemden zich richting het idyllische Dessel, een parel in de Vlaamse Kempen. Het is aldaar dat fans, fanaten uit alle windstreken van de wereld neerstrijken, om onze gekozen goden aan het werk te zien. Nee, niet die van een houten kruis of de man uit Mekka, maar die mannen (en vrouwen hé!) die zich verheven hebben boven de normale sterveling, door zich op een podium te hijsen en aldaar de ultieme kunst van de heavy metal ten gehore brengen.

Elk jaar weer zien we de vlaggen boven de kolkende massa’s voor de main stages wapperen in de wind. Als strijdstandaards vertegenwoordigen zij het verbond. Vlaggen uit Venezuela, Griekenland, Zweden of zelfs uithoeken als Australië, laten zien tot hoever deze liefde voor extreme muziek verspreid is.

 

 

En waar rook is, is ook vuur. Een alles verzengend vuur van pure passie. Het brandt in de harten van hen die ons vier dagen lang mee op reis nemen, van het middaguur tot ver nadat de zon achter de Desselse horizon weer is weggezakt. Van helden van weleer als Gene Simmons en levende legendes als Kerry King, tot de iconen van vandaag als Nergal en de broertjes Duplantier en zelfs het aanstormende, onmiskenbare talent van de mannen van Wiegedood, ze laten allen hun ziel en zaligheid achter op het podium, voor ons vermaak.

 

En dat de weg door festivalland niet per se over rozen gaat, maar juist via de kasseien van het Kempische land in stinkende, overbeladen nightliners met stomdronken Duitse chauffeurs en via overboekte economy class vluchten, die onze road warriors van hot naar her vliegen, lijkt ze niet te deren. We kunnen niet allemaal onze eigen Ed Force One hebben…

De Road To Graspop neemt jullie mee op reis langs de artiesten die ons dit jaar mogen vermaken op de festival weide. Waar komen ze vandaan? Wat is hun achtergrond? En wat kunnen we van ze verwachten? Riemen vast, tafeltjes ingeklapt, ready for departure!

Wordt vervolgd!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X