Wheel - Moving Backwards
Label: Odyssey Music Network
87
Ashley Bickx

Waar miljoenen fans al jarenlang uitkijken naar een nieuw album van Tool, zijn er ook fans die reeds lange tijd hun heil gezocht hebben bij andere bands die de Tool-vibe weten te evenaren. Neem nu bijvoorbeeld Soen. Een band die enkele weken geleden met een ijzersterk album voor de dag kwam. Op 22 februari is het echter tijd voor het officiële debuut van Wheel, een nieuw collectief dat staat te popelen om het firmament de nodige nieuwe impulsen mee te geven. Of Moving Backwards al de positieve geruchten rondom deze nieuwe naam weet waar te maken, kom je hier te weten.

een bandnaam als Wheel verdient absoluut een kleine toelichting voorafgaand aan het muzikale oordeel: wie de website van deze Finnen een bezoek brengt, zal meteen geconfronteerd worden met een quote van de grootmeester van het horrorgenre himself, Stephen King: “Life is like a wheel. Sooner or later, it always come around to where you started again.” Hopelijk heeft dit album hetzelfde effect en hebben we spontaan de neiging om de replay-button de nodige impulsen te geven…

Moving Backwards opent met het compacte, felle en groovende Vultures: een eerder rechttoe rechtaan nummer waarbij een naam als A Perfect Circle spontaan om de hoek komt kijken en waarbij de vocale klasse van frontman James Lascelles meteen boven komt drijven.

 

Tijdens het daaropvolgende Wheel en Tyrant tapt de band echter uit een totaal ander vaatje. Waar Vultures een krachtige, korte song was, zijn de twee daaropvolgende nummers zeer uitgebreide, lang uitgesponnen composities die gekenmerkt worden door een hoog progrock gehalte. Ondanks het feit dat beide nummers afklokken rond de tien minuten, weet Wheel de aandacht vrij makkelijk vast te houden, mede dankzij de ijzersterke muzikale capaciteiten van dit gezelschap.

Muzikale capaciteiten die tijdens het instrumentale Skeletons nogmaals uitdrukkelijk in de verf gezet worden: een instrumentaaltje van een zeer hoog niveau dat absoluut niet beschouwd kan en mag worden als een intermezzo. Tijdens het afsluitende tweeluik Where The Pieces Lie en Lacking gooit de band nogmaals als hun troeven in de strijd: Where The Pieces Lie is net als opener Vultures een compacter nummer, terwijl het afsluitende Lacking zorgt voor een knallende laatste, epische noot, waarbij de outro het album op geniale wijze weet af te sluiten.

Soen behoort anno 2019 tot de absolute top binnen het prog genre, maar dat geldt evengoed voor Wheel. Straffe taal, maar wie deze debuutplaat aan een luisterbeurt onderwerpt, zal dit hoogstwaarschijnlijk volmondig kunnen beamen. Jaarlijstmateriaal en voorlopig één van de grootste kanshebber voor de award voor “debuut van het jaar”. Wie Wheel live aan het werk wil zien, zakt op vrijdag 22 maart best af naar het Prognosis festival in Eindhoven, waar deze Finnen de affiche delen met onder andere Soen, Leprous en Haken.

Tracklist:

  1. Vultures
  2. Wheel
  3. Tyrant
  4. Up The Chain
  5. Skeletons
  6. Where The Pieces Lie
  7. Lacking

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X