The Ocean - Phanerozoic I: Palaezoic
Label: Metal Blade
85
Eef

[smart_review]

Na vijf intense jaren van touren, ter ondersteuing van Pelagial, werd het voor de Berlijnse post-metalband The Ocean hoog tijd voor vers materiaal. Phanerozoic I: Palaeozoic is ondertussen een feit. Van deel 1 van deze mastodont van een schijf kunnen we nu al genieten; deel 2 mogen we verwachten in 2020. En dat is maar goed ook, want het kan al eens een paar jaar duren vooraleer een schijf van The Ocean volledig doordringt.

Palaeozoic situeert zich muzikaal – in de historie een periode van 500 miljoen jaar – ergens tussen Pecambrian en Heliocentric/Anthropocentric; genoeg tijd dus om hier enkele albums van vol te schrijven. We hebben het vooral in deze periode klaargespeeld om deze aardkloot zo goed als om zeep te helpen. We moeten ons dus niet aan een opgewekte schijf verwachten.

Dit valt al meteen bij de intro The Cambrian Explosion op; een prachtige ingetogen pianoriedel ondersteund door zware keyboardklanken. Er wordt ons geen lange tijd van mijmering gegund, want na een kleine twee minuten beukt gelijk Cambrian II: Eternal Recurrence alles naar de verdommenis. Een meer dan goed gevoel is meteen ons deel, want wat we te horen is vintage The Ocean. De mannen zijn terug en hoe!

Op de achtergrond van Cambrian II: Eternal Recurrence blijft de melodie van de intro evenwel rondwaren, en komt op het einde van track zelfs nog eens helemaal terug, wat op zich meteen een houvast en een punt van herkenning geeft. Want zoals meestal bij The Ocean, is de muziek niet zo gemakkelijk te behappen. Deze geluidsmuur heeft tijd nodig om zich te nestelen.

The Ocean verstaat ook de kunst om de prachtig gestructureerde geluidsbrei, met als persoonlijk hoogtepunt Devonian – Nascent, eens te doorbreken door een al even prachtig intermezzo, The Carboniferous Rainforest Collapse. Om daarna reeds af te sluiten  – we zijn ocharme pas een veertig minuten bezig – met Permian: The Great Dying, en dat is meteen ook de minste track van de plaat. Er gebeurt hier net iets te weinig in en sleept zich naar het einde. Het enig minpuntje aan deze voor de rest voortreffelijke schijf.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X