Hate Eternal - Upon Desolate Sands
Label: Seasons Of Mist
83
Sebastiaan Schabon

De Amerikaanse deathmetalband Hate Eternal volg ik al sinds het album King Of All Kings. En keer op keer wisten ze mij aangenaam te verrassen met hun energieke en bij momenten brutale death metal. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen de digitale promo van hun op 26 oktober verschenen nieuwe album Upon Desolate Sands in mijn mailbox belandde. Nu blijft de vraag of ze het nog steeds niet verleerd zijn om steengoede muziek te maken. Is dit album verplichte aanschaf voor de deathmetalfans of juist niet?

Geen introtrack deze keer, Hate Eternal schiet meteen stevig uit de startblokken met The Violent Fury. En nee, ze stellen niet teleur. Integendeel, ze blazen het vorige album Infernus gewoon van het hoogste schavot. Het klinkt nog steeds verwoestend en agressief, loeihard en soms zelf een beetje demonisch. Zanger Erik Rutan, tevens ook leadgitarist en bandstichter, rijgt enerzijds de ene na de andere typerende deathmetalriff naadloos aan elkaar, anderzijds weet hij nog steeds hoe hij zijn demonische stem moet gebruiken. Drummer Grossmann heeft volgens mij te veel energiedrankjes naar binnen gespeeld tijdens het opnemen van deze plaat want verdorie zeg, de snelheid en techniek waarmee hij over het drumstel raast zijn moeilijk te evenaren. Maar vergeet Hrubovcak, de basgitarist ook niet. Een dodelijk trio voor je trommelvliezen.

Het moet gezegd: er zijn veel deathmetalbands die na een album of twee al wat beginnen te experimenteren met nieuwe elementen. Misschien is Hate Eternal op dat vlak wat ouderwets volgens sommigen maar zij houden tenminste vast aan hun vertrouwde formule en weten daarmee telkens opnieuw de critici de mond te snoeren. Wat je van de rest van het album mag verwachten is meer van hetzelfde goeds. Er valt geen moment van verveling te bespeuren, zelfs niet na meerdere luisterbeurten. Er is telkens wel iets nieuw terug te vinden waar je als deathmetalfan alleen maar van kan genieten.

Dus? Verplichte aanschaf voor elke zichzelf respecterende deathmetalfan. Sterker nog, het zou me niet verbazen moest Upon Desolate Sands gekroond worden tot deathmetalalbum van het jaar! Wat mij betreft heeft dit album zeker een plaats in mijn jaarlijstje verdiend.

Tracklist:

  1. The Violent Fury
  2. What Lies Beyond
  3. Vengeance Striketh
  4. Nothingness Of Being
  5. All Hope Destroyed
  6. Portal Of Myriad
  7. Dark Age Of Ruin
  8. Upon Desolate Sands
  9. For Whom We Have Lost

Facebookpagina Hate Eternal

Website Hate Eternal

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X