Monstrosity - The Passage of Existence
Label: Metal Blade Records
90
Ashley Bickx

Ondanks mijn nog steeds prille leeftijd beschouw ik mezelf toch als een kenner binnen het deathmetalgenre. Waar ik in een ver verleden trouw zwoor aan alles wat core-gerelateerd was, is het de laatste jaren praktisch alleen maar death wat de klok slaat. Wie Amped-Up trouw volgt, zal dit gegeven wel kunnen beamen. Toch zijn de verrassingen zeker en vast de wereld nog niet uit. Monstrosity bijvoorbeeld was een naam waar ik wel al eens van gehoord had, maar waarbij de muziek zelf niet meteen een belletje deed rinkelen. Toen de nieuwste plaat, The Passage of Existence in mijn Metal Blade Records promo pool verscheen, was er aanvankelijk dan ook wat twijfel om deze plaat tot mij te nemen. Of deze twijfel gegrond was, kan je hier te weten komen. 

Enig opzoekwerk wist mij te vertellen dat Monstrosity mee aan de wieg stond van de grote death metal scene die Florida rijk is/was samen met andere bands zoals het legendarische Death van wijlen Chuck Schuldiner. Gedurende ruim 15 jaar ging het de band voor de wind, maar in 2007 werd het verdacht stil rond de band. Een stilte die ruim elf jaar heeft aangehouden, maar die nu op een bombastische wijze doorbroken wordt met The Passage Of Existence. Zeg maar gerust ‘bombastisch’, want Monstrosity is blijkbaar nog niets van zijn pluimen verloren en komt anno 2018 misschien wel met zijn beste album ooit voor de dag.

Wat deze The Passage of Existence zo speciaal maakt, is het ongekende niveau van virtuositeit die deze heren hier aan de dag weten te leggen. Monstrosity is zeker geen technical death band. Daarvoor is de groove en het old school gehalte in te verregaande mate aanwezig, maar de solo’s en het ronduit sublieme, onnavolgbare drumwerk laten de spreekwoordelijke technische barometer toch flink de hoogte in schieten.

Ik zou gerust een heel boek over deze schijf kunnen neerpennen. Ook niet echt verwonderlijk als je weet dat het album bijna op een uur afklokt. Aan ieder nummer kan dan ook gerust een heel hoofdstuk gewijd worden, maar toch dien ik mij te beperken tot de essentie. Die essentie is vrij duidelijk: Monstrosity is helemaal terug van weggeweest met een dijk van een deathmetalplaat. Een plaat die vol staat van de ijzersterke passages, die bovendien catchy genoeg zijn om een vrij breed publiek aan te spreken. Ieder instrument staat ongelofelijk strak in de mix en ook de lyrics zijn zeer goed verstaanbaar. Iets wat bij death metal niet altijd even vanzelfsprekend is.

Wie death metal een warm hart toedraagt, MOET deze The Passage of Existence gewoonweg blind aanschaffen. De plaat is trouwens al een maandje oud dus wie nog niet in aanraking gekomen mocht zijn met dit meesterwerkje, dient daar onmiddellijk verandering in te brengen. We beginnen ons bij Amped-Up stilaan zorgen te maken omtrent de jaarlijstjes die ondertussen al flink aan het uitpuilen zijn. Er zullen nog harde noten gekraakt moeten worden, me dunkt. Een aparte jaarlijst puur voor het death genre is natuurlijk ook een optie…

Tracklist:

 1. Cosmic Pandemia
 2. Kingdom of Fire
 3. Radiated
 4. Solar Vacuum
 5. The Proselygeist
 6. Maelstrom
 7. Eyes upon the Abyss
 8. Dark Matter Invocation
 9. The Hive
 10. Eternal Void
 11. Century
 12. Slaves to the Evermore

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X