Voorbeschouwing: Party San Metal Open Air 2018
Bart Van Gestel
Party San Open Air 2018

Amped-Up verlegt de grenzen. Letterlijk dan. Dit jaar mogen we iemand afvaardigen naar Party San Metal Open Air 2018. Zeg maar de Duitse tegenhanger van het Netherlands Deathfest. Wij zijn echter niet graag alleen, daarom dat we, na het ‘zoek het eens op een ander’ item over het festival, deze keer dieper ingaan op de line-up. Misschien trekt dit u wel over de streep om de trip to hell te maken.

Eind april deden we ons verhaal uit de doeken omtrent Party San Metal Open Air 2018. We bekeken de meer praktische kant: waar ligt het, wat kost het, wie komt er en zo meer. Vandaag gaan we dieper in op de line-up zelf. Welke bands zijn volgens Amped-Up de moeite om af te reizen naar Flugplatz Obermehler?

De headliners

Niet van de minste. De organisatie wist maar liefst drie ware legendes uit de meer extreme genre’s op de affiche te zetten. Op donderdag presenteren ze Emperor. De Noorse grensverleggende blackmetalband toert nog steeds rond met hun Anthems To The Welkin At Dusk setlijst. De volledige tweede plaat van Emperor wordt gespeeld tot aan het gaatje, aangevuld met nog vier nummers uit andere albums zoals Inno A Satana en Curse You All Men. Niks nieuws onder de zon. Deze preview lijkt dan ook meteen de showreview. Desalniettemin een niet te missen show als je deze meesters van het genre hun magnum opus wil zien brengen. De headliner van vrijdag is het britse Venom. Opnieuw een legende, want het zijn zij die immers de term Black Metal gewoon hebben uitgevonden. Deze band, tevens ook zowat de grootste influencer voor menig andere bands, mocht niet ontbreken in deze line-up van Party San Metal Open Air 2018. Op zaterdag mag de zowat meest controversiële blackmetalband van het moment fungeren als sluitstuk van drie dagen black-, death- en thrashgeweld. Watain overstijgt inmiddels zijn undergroundstatus. Door sommigen verguisd, door velen omarmd. Hun liveshow staat als een huis: zowel visueel als auditief een waar spektakel waar geen vlam of bloed gespaard wordt.

Emperor – Foto Elsie Roymans

Door Amped-Up nog aanbevolen:

Als we door de fantastische line-up bladeren komen we nog enkele parels tegen die zeker niet te missen zijn op Party San 2018. Daar moeten we zeker Master’s Hammer bij vermelden. De tsjechische band opereert sinds 1987 en is het uithangbord van de extreme metal uit het voormalige Oostblok. Hun album Ritual is – in zijn originele vorm – zeer gewild bij de verzamelaars. Anaal Nathrakh is ook niet te missen. In september brengt deze waanzinnige act nieuw werk uit: A New Kind Of Horror. Zeker en vast dat daar nieuw materiaal uit gespeeld gaat worden. Het Amerikaanse Gruesome dan. Een band welke onstond in de naweeën van de Death-tribute toernee Death To All-tours. Exhumed-gitarist Matt Harvey en drummer Gus Rios klitten samen en gingen deathmetalplaatjes verzinnen. Gruesome heeft ondertussen al een tweede worp (Twisted Prayers) uit. Deze band is vlot nieuwe zieltjes aan het winnen aan beide zijden van de Grote Plas. Ook op zomertoer door Europa, en dus ook op Party San: Dying Fetus. Een drietal met een simpele missie: death metal op zijn best spelen, en er voor zorgen dat er niks heel achterblijft. Nog een drietal, maar dan uit Duitsland: Deserted Fear. Zij gingen in 2012 aan de slag, ook met een missie: death metal spelen zoals ze ‘m zelf graag hebben. Deze voor Party San lokale helden treden in 2018 al voor de derde keer op op het festival. Reden genoeg voor ons om de heren aandacht te schenken. The Committee: een vijfkoppig doom/blackcollectief uit een internationale setting. Nobele onbekenden, want ze treden gemaskerd op. De vage geschiedenis van deze band wakkert onze nieuwsgierigheid aan. Reden genoeg dus om ook deze band aan te duiden in het to-do lijstje. Post black metal is ook aanwezig op de Party San affiche, in de vorm van Harakiri For The Sky. Deze Oostenrijkers passen in het rijtje tussen bands als Alcest en Shining. Allemaal erg shoegaze en obscuur, maar net daarom: erg lekker.

Anaal Nathrakh – Foto Bart Nuyens

Landgenoten:

Erg weinig aanwezig op de podia van Party San. Maar gelukkig toch eentje: Possession. Een band in opmars. Ze spelen naast Party San volgende winter ook op de grotere lokale extreme festivals in België en Nederland. We gaan toch kijken, want wie doet nu niet graag fan support voor landgenoten op buitenlandse festivals. Toch redelijk eervol: Possession mag het tentpodium afsluiten op zaterdag. Uit Nederland zien we Pestilence op de affiche staan. Naast Asphyx (overigens ook vaste klant bij Party San, helaas niet in 2018) het andere death metal exportproduct van onze noorderburen.

Possession-Band(BE)

Possession, uit België – Foto Facebook Possession

Exoten:

Naast de meer standaard bands en de grotere namen uit de genres weet Party San ook steeds te verrassen met enkele erg exotische namen. Dit laatste mag je letterlijk nemen. Zo bevestigde bijvoorbeeld Crescent als aanwezig. Dit is namelijk een Egyptische deathmetalband, en de eerste band uit dat land ooit welk concerteert op het festival. Deze Oosters getinte metal (in de stijl van Nile) klinkt heerlijk. En er is nieuw materiaal: The Order Of Amenti kwam uit in februari. Het spreekt vanzelf dat deze band enorm uitkijkt naar het concert op Party San Metal Open Air 2018. Ook Turkije vaardigt een bandje af: Engulfed. Zij komen uit een erg alternatief gedeelte van Istanbul en staan garant voor death metal in de stijl van Incantation of Immolation.

Crescent_Band(EGYPT)

Crescent, uit Egypte – Foto Facebook Crescent

Party San Metal Open Air 2018: wat moet je nog weten?

Wie overtuigd is, kan nog steeds tickets scoren vanaf 89 Euro. Het ziet er naar uit dat het festival op voorhand niet volledig uit zal verkopen. Daarom besliste de organisatie om ook aan de kassa dag- en weekend tickets te verkopen. Deze prijzen liggen iets hoger (60 Euro voor een dag, 100 Euro voor het weekend). Daarom best tijdig bestellen. Online kan dit tot en met nu vrijdag 3 augustus.

Hieronder kan je ook al een blik werpen op het tijdschema. dan kan je alvast ook een planning maken. Al is dit niet per se nodig, met overlappingen die over het algemeen tussen de vijf a tien minuten liggen, een uitzondering daar gelaten. Let ook op de ‘ontbijtvoorstelling’ van Gorilla Monsoon op zaterdagochtend.

PSOA2018_Running_order_20180730

Het Party San tijdschema

Wie nog op zoek is naar extra info, kan altijd surfen naar https://www.party-san.de. De website is hoofdzakelijk in het duits. Mocht je er niet wijs uit geraken, dan kan je altijd nog proberen om de organisatie zelf te contacteren via de Facebook pagina.

Party San Metal Open Air 2018

Party San Metal Open Air 2018 affiche

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X