Metalrockx

Savage Machine is een geweldig getalenteerde Deense heavymetalband die alles in zich heeft om een sensatie te worden. In de muziek hoor je invloeden van vroege Iron Maiden, Judas Priest en Satan, maar gevarieerder en moderner uitgevoerd dan in de NWOBHM-periode.

De band werd opgericht in 2010 als Momentum en bracht twee jaren later de ep A World in Ruins uit. Na de naamsverandering in 2014 volgde Through The Iron Forest. Deze ep betekende de doorbraak in eigen land en de rest van Europa leerde ze kennen door het zeer succesvol optreden in Wacken Open Air in 2015, waarna ze met twee songs op het livealbum van het festival belandden. Eind 2016 deden ze ons land aan in hun Europese tour als voorprogramma van Lords of Black, waarna dit debuutalbum werd opgenomen.

De hoes werd ontworpen door Mario E. Lopez M. (Iron Maiden, Megadeth, King Diamond, Metal Church) en sluit perfect aan bij het thema. Abandon Earth schetst een grauw toekomstbeeld van post-apocalyptische wanhoop door de oorlog tussen mens en machines. De aarde is verwoest en de laatste energiebronnen zijn uitgeput. De enige uitweg voor de mensheid ligt in de ruimte, maar wie kan vertrekken? Wie is het waard? En is er meer te vinden dan duisternis?

Exodus is vintage oldschool heavy metal, in een fantastische, krachtige mix van Tommy Hansen, die groot werd als producer in de hoogdagen van Helloween. Toch krijgen we geen pure eightiesband te horen, maar een modernere, tegelijk melodieuze uitvoering, zoals te horen is in zijn later werk bij Jorn, Pretty Maids en Pagan’s Mind. Het album mag dan in eigen beheer zijn uitgebracht, toch klinkt het hierdoor onwaarschijnlijk professioneel.

Age of Machines opent met een heerlijke riff waarbij je spontaan de luchtgitaar bovenhaalt, waarna de band in galop dendert, met flitsende solo’s van de gitaartandem V.D. Bruun/Poulsen. Het opzwepende The Hunter associeert met Red Sharks van Crimson Glory. Zanger Troels Rasmussen heeft een enorm bereik. Hij draagt de songs, met krachtige cleane zang en messcherpe hoge uithalen met facetten van Warrel Dane (RIP – Sanctuary) en Midnight (RIP – Crimson Glory).

Fall of Icarus start met een boeiende basintro waar Joey DeMaio (Manowar) een lange punt aan kan zuigen en ontpopt tot een denderende epische song met energiek gitaarwerk, donderende drums en brullende zang.  Savior is mijn persoonlijk hoogtepunt met heerlijk, eindeloos duo-riffwerk en twinsolo’s waarin je wegdroomt tot in een headbangende trance.

Savage Machine bouwt verder aan de ontwikkeling van de heavy metal, met eigen klemtonen en authenticiteit. De plaat blijft boeien tot het eind; eens te meer maakt songschrijverstalent het verschil. Abandon Earth is een parel en een hele verademing tussen al het kaf dat tegenwoordig op de markt wordt gegooid!

Tracklist:

Savage Machine:

  • Troels Rasmussen – zang
  • Jacob V. D. Bruun – solo- en ritmegitaar
  • Simon Kalmar Poulsen – ritmegitaar
  • Martin Helbo – drums
  • Benjamin Andreassen – basgitaar

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X