Bart Van Gestel

De Zweedse rock outfit Hällas heeft met Excerpts From A Future Past zijn eerste langspeler klaar. De band zelf beschrijft zijn muziek als avonturenrock. Amped-Up kroop voor U onder de hoofdtelefoon en in de pen om hun muziek aan ons oor-deel te onderwerpen.

Hällas, opgericht in 2015, heeft naast dit nieuwe werk ook nog een ep-tje (Hällas) op zijn naam staan. Het feit dat de band geprogrammeerd staat op het gerenommeerde Roadburn in 2018 liet ons de aandacht vestigen op deze release. Bij beluistering geeft de muziek je onmiddellijk een jaren zeventig gevoel. Zoals de psychedelica-bands uit die era het konden, doet Hällas het op Excerpts From A Future Past ook: orgels en een ijle dichtgeknepen zangstem. De gitaarriffs doen denken aan NWOBHM. Productiematig doet het geheel een beetje blikkerig aan. Misschien was dit ook de bedoeling. Daarmee verwijs ik terug naar het gevoel welke de plaat creëert. Prog invloeden zijn zéér aanwezig. Opvallend zijn enkele passages die de herinnering aan The Doors levend lijken te houden.

Avontuurlijk genoeg, dat zeker. Er zijn overvloedig elementen aanwezig die dat bevestigen. Het verhaal zelf dan – het album is immers een conceptplaat – vind plaats in een soort middeleeuws alternatief universum. Een ziener bezit krachten voorheen onbekend bij de mensheid. Eens het gerucht verspreid is, gaat het verhaal zijn gang.

Excerpts From A Future Past, of Hällas zelf, doet je reizen doorheen de muzikale geschiedenis: Pink Floyd, The Doors, Uriah Heep. Ja, zelfs Iron Maiden. Al deze flarden die je hoort terugkomen, hebben ook haar keerzijde: af en toe lijkt het allemaal een beetje té afgekeken. Ook de afkruiding laat naar onze mening een beetje te wensen over. Wij betrapten onszelf af en toe op een afdwalende aandacht. Ligt het aan het zachte karakter van deze plaat, of zijn we als mens ondertussen gewoon geworden aan drukte en een overdaad aan prikkels?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X