Pure Steel Records: een label van en voor fans
Jurgen Callens

Meestal hebben bladen en internetzines de strakke gewoonte om artiesten en bands te interviewen. Geheel logisch natuurlijk. Nu waren wij hier op de redactie ook eens benieuwd hoe het eigenlijk komt dat wij onze muziek in huis kunnen halen, en wat daar allemaal aan vooraf gaat. Daarom besloten we om even het Duitse platenlabel Pure Steel Records aan de tand te voelen. Na afloop van het gesprek bleek, dat hier vooral veel liefde en passie voor onze vorm van muziek mee gepaard gaat en dit vooral om ideologie draait. Voor ons was het een heel boeiend gesprek, wij hopen voor jullie ook.

Hallo, kan je even iets meer vertellen over jullie label en waar jullie precies voor staan?

Pure Steel: Wel, Pure Steel Records en zijn sublabels staan voor alles wat in het algemeen met heavy muziek te maken heeft. Onze belangrijkste domeinen zijn de klassieke heavy metal, melodische metal en zijn aanverwante stijlen, maar we hebben ook interesse in seventies rock, progressieve metal en hard rock.

Hoeveel mensen betrekken jullie hiervoor in jullie dagelijkse routine?

Pure Steel: In onze dagelijkse werking zijn hiervoor zes mensen permanent aan het werk.

Jullie focus ligt vooral op pure metal. Waarom precies op dit subgenre van de heavy muziek?

Pure Steel: We startten op als een echt metallabel, met enkel contracten voor echte metalbands. Vandaag de dag wordt ons spectrum echter wel breder en verruimen dus onze horizon, zeg maar.

Hoe boeken jullie je bands, en aan welke kwaliteiten moeten ze dan eigenlijk voldoen?

Pure Steel: Op dit moment hebben we promotie- en distributiecontracten met veelbelovende nieuwe bands. Echte labelcontracten hebben we met bands die al wat verder staan, en wat meer ervaring opgedaan hebben. Het belangrijkste echter is, dat enkele eigenaars van ons label de muziek van de bands die we uitbrengen, ook goed moeten vinden.

Jullie hebben een roster met bands die van over de ganse wereld komen. Gaan jullie zelf naar deze bands op zoek? Of hoe worden ze lid van de Pure Steel familie?

Pure Steel: De meeste bands schrijven ons zelf aan om te zien of ze met ons kunnen gaan samenwerken. Dus checken wij dag in, dag uit groepen om te zien of ze in aanmerking komen voor onze (sub)labels of onze promotie- en distributiekanalen.

Pure Steel Records heeft de laatste tijd enkele heel sterke releases uitgebracht. Zou je er zelf enkele van kunnen uitlichten?

Pure Steel: Er zijn heel sterke nieuwe releases van Conjuring Fate en Old Season, maar in het verleden waren het er teveel om ze nog te kunnen tellen. We mogen ook de re-releases van de jaren tachtig bands niet vergeten natuurlijk. Van Noisehunter tot Stormwitch, van Stranger tot Mirage, Drysill, Axework en noem maar op… Op dit moment werken we aan Black Fate (Commander of Fate uit 1986). Er waren honderden mensen die erom vroegen, dus komt er nu eindelijk een re-rerelease van de re-release uit 2002.

Naar welke releases in de toekomst zouden we moeten uitkijken?

Pure Steel: In het aanbod van nieuwe bands, is Eynomia heel interessant. Het is één van de beste melodische bands die er rond lopen voor het moment. We gaan ook netjes enkele re-releases doen van Avenger / Rage albums op vinyl.

Hoe promoten jullie, als label, eigenlijk een band?

Pure Steel: Wij sturen materiaal uit naar journalisten, labels, radiostations, enzovoort. We promoten ook via verschillende vormen van sociale media en maken hiervoor advertenties op. Alles hangt ook een beetje af van of een band live on stage wil of kan gaan spelen. Dat speelt dan ook weer mee.

Zou je even kunnen omschrijven hoe een band lanceren eigenlijk in zijn werk gaat van A tot Z? Ik denk dat vele van onze lezers hier eigenlijk niet mee vertrouwd zijn.

Pure Steel: Vooreerst selecteren we een band uit de stapel die we beluisterd en goedbevonden hebben. Hierna sturen we de band een contractaanbod op, en als de band hiermee akkoord gaat dan wordt het contract ondertekend. Dan maken we een promotieplan op en stellen we een releasedatum voorop. In feite starten we met de promotie drie maanden voor het uitbrengen van het album. Als het nodig is om de muziek op te poetsen om aan de hoge internationale verwachtingen van vandaag te voldoen, voorzien we ook de mogelijkheden tot een nieuwe mix of mastering. We bereiden ook een  cover artwork voor. Hiervoor werken we met verschillende artiesten samen. Na het fiat van de band hiervoor, gaan we werken aan de lay-out van het album (cd of lp). Als alle materiaal opnieuw in onze handen is, dan gaan we hiermee naar de fabriek waar alles geperst wordt. Dan krijgen wij het afgewerkte produkt van die firma weer terug en gaan we dat verkopen en verdelen en promoten via een samenwerking met onze vaste internationale distro partner Soulfood.

Hoeveel albums per jaar brengen jullie zo gemiddeld uit?

Pure Steel: Dat moeten er zo tussen de 30 à 45 zijn denk ik.

Van welke bands denken jullie dat ze het echt kunnen gaan maken?

Pure Steel: Mochten we dat weten, dan zouden we heel snel heel rijk gaan worden denk ik haha! We hebben intussen geleerd dat een band er op het juiste moment op de juiste plaats moet staan, met materiaal dat dan nog eens geschikt is voor het juiste publiek.

Is het nog steeds relevant voor een label om fysieke uitgaven uit te brengen in een tijd van digitale downloads en verspreiding via het internet?

Pure Steel: Hier kunnen we niet omheen, het is noodzakelijk. De echte fans willen nog steeds een echt produkt in hun handen en onafhankelijk blijven van een eigenlijk niet bestaande virtuele fata morgana. De trendy fan gaat het natuurlijk zoeken op dingen als Spotify of andere site die muzikanten bij hun ballen nemen. De echte fan weet echter dat de muziek zo vernietigd wordt en dat het zo moeilijk wordt voor hardwerkende bands om nog muziek uit- en aan de man te brengen. Hun mogelijkheden om hoogkwalitatieve muziek uit te brengen verminderen zo ook. Die streamingkanalen zijn gewoon shit, man. Op deze platformen klinkt de sound dan meestal nog eens slecht ook. Die kanalen zijn dus in feite enkel voor mensen met slechte smaak.

Hoe kunnen onze lezers opvolgen waar jullie mee bezig zijn?

Pure Steel: Je hoeft enkel en alleen maar in te tekenen op ons persplatform en dan houden wij je verder op de hoogte met alle info betreffende onze bands.

Is er iets wat je persoonlijk nog wou meegeven aan onze lezers?

Pure Steel: Blijf rock muziek steunen en blijf ver weg van alle kanalen die virtuele muziek aanbieden. Het is duizend keer beter om een echte hoes of cd-boekje in je handen te kunnen houden dan in een virtuele wereld te leven waar alles onecht is. Daar bestaan dingen niet. Dit laatste slaat niet alleen op muziek in het algemeen, maar gaat ook over de echte wereld waarin we leven. Het is nodig om te kunnen overleven en normaal te blijven.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X