Antwerp Metal Fest 2017: Zaterdag 8 juli: Het Verslag
Ashley Bickx

Drie weken na Graspop is de tijd wederom gekomen dat de metalhead zijn muzikale hartje kan ophalen aan zijn favoriete muziekgenre. Place to be is het Bouckenborghpark in Merksem dat al sinds de zomer van 2013 jaarlijks garant staat voor een stevig metalfeestje. Dat de line-up van Antwerp Metal Fest editie 2017 veel moois in de aanbieding had, stond als een paal boven water. Of de hooggespannen verwachtingen ingelost konden worden, verneemt U in het volgende, uitgebreide festivalverslag.

Speed Queen – Mainstage (13:00 – 13:30)

Amper één uur nadat de poorten van het Bouckenborghpark geopend waren voor het publiek, had het uit Amont-Achel afkomstige gezelschap Speed Queen de taak om het met mondjesmaat binnenstromende publiek op temperatuur te brengen. Iets wat op zich niet meer nodig was, gezien het feit dat de priemende zon stilaan zijn zenit naderde en het dus bakken gebraden was op het terrein. Naar schatting een honderdtal aanwezigen hadden het genoegen om deze speedmetalact, zij het vanop een afstand,  live te mogen aanschouwen. Klassieke speedmetal die strak en snel gespeeld wordt, kan bij vele metalheads nooit in slechte aarde vallen. Energiek was het zeker en aan enthousiasme was er bij deze jonge gasten zeker geen gebrek. Prima opener!

David Hartl – Antwerp Metal Fest 2017

The Scalding – Marquee (13:40 – 14:10)

Iets na twee in de namiddag was het de beurt aan The Scalding om de festiviteiten in de Marquee af te trappen. Dat de jurywinnaar van de AMF-contest reeds heel wat fans achter zich heeft staan, bleek al uit de aanwezigheid van heel wat T-shirts waarop het logo van deze band stond afgebeeld. Hard was het zeker! Frontman Benny Beardo Ubachs lanceerde menig oproep tot meer beweging in de zaal. Aan het einde van de set werd zijn oproep uiteindelijk dan toch beantwoord met de eerste, zij het bescheiden, moshpit. De band had er duidelijk zin in. Iets wat door het aanwezige publiek altijd geapprecieerd wordt.

David Hartl – Antwerp Metal Fest 2017

Predatoria – Mainstage (14: 20 – 14:50)

Op voorhand werd reikhalzend uitgekeken naar deze Limburgse deathmetalband, die vooral rollende, stampende death metal ten gehore brengt. Door de steeds fellere zon en met het lange programma in het verschiet, besloot ik om Predatoria van op een afstandje te aanschouwen in de schaduw van één van de vele bomen dat het park rijk is. Op de vraag onder welke boom ik mijn toevlucht gezocht heb, moet ik U het antwoord schuldig blijven. Zo ver reikt mijn kennis van flora jammer genoeg niet. Muzikaal was het allemaal wel in orde, maar echt memorabel was het allerminst. Daarvoor was het, naar mijn bescheiden mening, net allemaal iets te eentonig. De reactie van het publiek was daarentegen wel positief.

David Hartl – Antwerp Metal Fest 2017

Fractured Insanity – Marquee (15:00 – 15:30)

Inmiddels draait deze deathmetalband ook al ruim dertien jaar mee in het undergroundmilieu. Iets wat duidelijk merkbaar was in de inmiddels goed gevulde Marquee die stilaan aan het transformeren was in een sauna van jewelste. Jammer genoeg werd de balans tussen de verschillende instrumenten en de vocalen van frontman Stefan niet direct gevonden, waardoor het geluid in het algemeen veel te hard stond. Dat Fractured Insanity weet hoe het sterke, technische death metal moet spelen, staat buiten kijf. De eerste wall of death van AMF editie 2017 mag dan ook op hun conto geschreven worden. Drie bands die brutale death metal spelen na elkaar programmeren, is misschien toch net iets te veel van het goeie. Wat meer diversiteit kan nooit geen kwaad, me dunkt. Desalniettemin mocht de performance van Fractured Insanity er gerust zijn.

Steven Wittevrouw – Antwerp Metal Fest 2017

Fields Of Troy – Mainstage (15:40 – 16:10)

Mijn roep naar meer afwisseling was nog niet koud of ze werd al beantwoord door het West-Vlaamse gezelschap Fields Of Troy dat het publiek trakteerde op een half uur lekker, stevige rock. Muziek die perfect aanleunde bij de stilaan tropische temperaturen. Bij aanvang ontbrak het de band echter wat aan schwüng, waardoor het allemaal wat flauwtjes overkwam. Een euvel dat gelukkig na enkele nummers helemaal verdween als sneeuw voor de zon. Tussendoor riep frontman Louis Soenens nog enkele dankwoorden toe aan zijn voorganger, die als toeschouwer op het terrein aanwezig was en zichtbaar genoot van het optreden van zijn voormalige bandmakkers. Gitarist Sven Herssens die de backing vocals voor zijn rekening neemt, was bovendien bijzonder goed bij stem. Een meer dan geslaagde performance!

David Hartl – Antwerp Metal Fest 2017

Interstellar Deathroll – Marquee (16:20 – 16:50)

Van Bliksem is al ruim een jaar geen sprake meer. Jammer, want met zijn laatste album Gruesome Masterpiece hadden ze nochtans een pareltje weten af te leveren. Dat Bliksem niet het eindstation betekende, mag ondertussen wel duidelijk zijn. Interstellar Deathroll vormt het nieuwe muzikale project van voormalig Bliksem-zangeres Peggy Meeussen waar ook mede stichtend lid van Diablo Blvd, Dave Hubrechts, deel van uitmaakt. Qua stijl kan Interstellar Deathroll best omschreven worden als een kruisbestuiving tussen stevige stoner rock en doom. Dat deze band in de toekomst wel eens hoge ogen zou kunnen gooien, werd meteen duidelijk, want Interstellar Deathroll mag gerust het eerste hoogtepunt van Antwerp Metal Fest 2017 genoemd worden. Tussen het eigen werk door weerklonk er kort een eigen interpretatie van War Pigs, één van de vele nummers van de legendarische metalband Black Sabbath. Zelfs een generator, die bezweek onder het gewicht van het logge riffwerk waarop Insterstellar Deathroll de toeschouwer trakteerde, kon dit muzikale hoogtepunt niet bederven. Een zeer prettige kennismaking met het nieuwste, veelbelovende project uit het Antwerpse metalcircuit. Een band om absoluut in het oog te houden!

Steven Wittevrouw – Antwerp Metal Fest 2017

Saille – Mainstage (17:00 – 17:40)

Iedere blackmetalband draagt het sfeerelement hoog in het vaandel. Daarbij worden vaak de donkere, duistere plekken aangegrepen om de muzikale performance kracht bij te zetten. De Marquee zou bijgevolg de ideale spot geweest zijn, maar die is Saille al lang ontgroeid. Langspeler nummer vier, Gnosis, is uitgedraaid op een echt pareltje dat uitermate positief ontvangen werd. Een plek op de Mainstage was dan ook het logische gevolg. Net zoals in 2013 trouwens, waarbij de band geprogrammeerd stond net voor headliner Napalm Death. Aangezien de zon overuren draaide, viel het element van de donkere sfeerschepping echter volledig in het water. De band moest het dan maar doen met enkele lichteffecten, die echter ook amper tot zijn recht kwamen. Gelukkig straalt Saille zo veel maturiteit uit, waardoor ze dit perfect wisten op te vangen. Het publiek ontving hen met open armen, want Saille behoort stilaan tot de vaandeldragers van de Belgische blackmetalscene. Het publiek bleef redelijk kalm, gezien de loden zon, maar reageerde toch uitermate dankbaar op hetgeen de band hier vandaag wist neer te zetten.

Steven Wittevrouw – Antwerp Metal Fest 2017

Op het einde van de show maakte frontman Dennie Grondelaers bekend dat dit zijn laatste keer achter de microfoon van Saille was. De band heeft echter al een opvolger klaar die momenteel volop wordt klaargestoomd voor de rest van de festivalzomer. Ondertussen is ook bekendgemaakt dat Xavier De Schuyter voortaan de vocale honneurs mag waarnemen. Hou onze site in de gaten voor het interview met Reinier Schenk dat binnen enkele dagen online zal verschijnen.

Steven Wittevrouw – Antwerp Metal Fest 2017

Bleeding Gods – Marquee (17:50 – 18:30)

Het Nederlandse Bleeding Gods speelt een combinatie van death, thrash en black metal. Een formule die duidelijk insloeg als een bom bij het aanwezige publiek. Meteen ontstond er een moshpit die gedurende de set alleen maar in volume zou toenemen. Bleeding Gods dingt alleszinds mee voor de prijs van grootste pit van het hele weekend. Bovendien werd de eerste crowdsurfer van de dag gespot. Een man op leeftijd had duidelijk de tijd van zijn leven, want dat kunststukje herhaalde hij nog een paar keer. Ondertussen begon het warme weer duidelijk zijn tol te eisen. De eerste ‘slachtoffers’ werden reeds gespot. Allicht zal het (overvloedige) alcoholgebruik er wel voor iets tussen gezeten hebben. Bij deze wil ik de talrijk aanwezige stewards, crewleden en hulpverleners in de bloemetjes zetten voor hun niet aflatende aandacht gedurende het hele festival.

David Hartl – Antwerp Metal Fest 2017

Vader – Mainstage (18:40 – 19:30)

Piotr Wiwczarek en zijn makkers mogen binnenkort 35 kaarsjes uitblazen. Ondanks deze reeds gezegende bandleeftijd, slagen ze erin om toch nog steeds actueel voor de dag te komen. De laatste Vader albums waren stuk voor stuk sterke schijfjes. De setlist bestond zowel uit oud als nieuw werk, waarbij het debuutalbum, The Ultimate Incantation, extra in de verf werd gezet. Over het optreden zelf kunnen we kort zijn, want dat was genieten geblazen. Vader wordt niet voor niets beschouwd als één van de grondleggers van het deathmetalgenre. Hopelijk mogen we deze Poolse machine snel terug verwelkomen in ons Belgenlandje.

Steven Wittevrouw – Antwerp Metal Fest 2017

Bütcher – Marquee (19:30 – 20:10)

Wat goed is, komt altijd terug. Een gezegde dat zeker opgaat voor de klassieke old school speedmetal uit de jaren tachtig. Evil Invaders geldt al enkele jaren als het voornaamste, Belgische voorbeeld. Gelukkig krijgen zij nu het gezelschap van Bütcher. Deze Antwerpse band bestaat op zich al ruim 15 jaar, maar verder dan enkele demo’s zijn deze heren nooit geraakt. Daar kwam op 7 juli verandering in, want op die dag verscheen hun debuutalbum Bestial Fükkin’ Warmachine. Een gebrek aan timing kan deze band alvast niet verweten worden. Een gebrek aan inlevingsvermogen ook niet. Voor elk bandlid lijkt de tijd namelijk te hebben stilgestaan. Lederen vesten, spikes, jeans… Het publiek waant zich meteen terug in de jaren tachtig. Een stevige speedmetalset volgde waarbij de hoge vocale uithalen niet achterwege konden blijven. Bij momenten neigt de muziek en het visuele aspect wat meer naar de donkere kant (lees black, maar toch ook niet helemaal). Het publiek lustte er duidelijk pap van, want de Marquee leek voor de eerste keer pas echt goed gevuld te zijn.

David Hartl – Antwerp Metal Fest 2017

Destruction – Mainstage (20:20 – 21:20)

Een stevige portie Teutonische thrashmetal kon uiteraard niet ontbreken op deze jubileumeditie van Antwerp Metal Fest en welke band is perfect geschikt voor deze opdracht? Juist ja, Destruction! Als één van de Big Teutonic Four staan Schmier en zijn twee makkers al meer dan dertig jaar garant voor een stevig metalfeestje. Dat was vandaag wederom het geval! Aanvankelijk kampte de band nog met een sound die niet helemaal optimaal zat. Opener Under Attack was daar het grote slachtoffer van, want het gitaargeluid van Michael Sifringer kwam maar heel zwak uit de verf. Gelukkig was dit probleem vrij snel opgelost, waardoor het talrijk aanwezige publiek kon genieten van klassiekers als Curse The Gods, Nailed To The Cross en Mad Butcher.  Thrash Attack werd opgedragen aan Danny ‘Bidi’ van Drongelen, die vorige maand veel te vroeg het eeuwige voor het tijdelijke heeft ingewisseld. Wederom een sterke prestatie!

David Hartl – Antwerp Metal Fest 2017

King Hiss – Marquee (21:40 – 22:30)

Het privilege om de Marquee op deze eerste festivaldag af te mogen sluiten, viel dit jaar te beurt aan het West-Vlaamse stonercollectief King Hiss. Al enkele jaren staan deze gasten steevast garant voor lekker vettige, stevige stoner rock zoals U het vandaag de dag niet vaak meer aantreft. Ondanks dat de stijl waarmee King Hiss opereert enigzins beschouwd kan worden als een vreemde eend in de bijt van deze editie, gaat deze performance toch maar mooi de geschiedenis is als het tweede absolute hoogtepunt van Antwerp Metal Fest 2017. Iets waar het publiek mij niet in zal tegenspreken, gezien de enorme polonaise die zich tijdens Sadlands voltrok. In het najaar trekt King Hiss trouwens door Vlaanderen samen met Channel Zero en Evil Invaders. Van een package gesproken!

Steven Wittevrouw – Antwerp Metal Fest 2017

Sepultura – Mainstage (22:45 – 00:00)

Roots en Chaos A.D. zijn twee albums die iedere liefhebber van het metalgenre ongetwijfeld al minstens eenmaal in zijn leven gehoord heeft. Dat de organisatie van Antwerp Metal Fest de band die verantwoordelijk is voor deze twee klassiekers aan zijn line-up kon toevoegen is dan ook bijzonder knap. 2017 was nog maar enkele weken oud toen Sepultura zijn nieuwste langspeler op de wereld losliet. Machine Messiah, kreeg alleen maar lovende kritieken te aanhoren. Het mag duidelijk zijn dat Sepultura ook zonder de Cavalera’s nog steeds relevant is. Wie de band aan het werk zag op Graspop weet wat te verwachten viel van dit optreden. Openen met enkele nummers van de nieuwste plaat om, naarmate de set vorderde, over te schakelen op de grote klassiekers uit de gloriedagen. En zo geschiedde ook. Opener I Am The Enemy schudde het publiek meteen wakker. Phantom Self breidde daar een mooi vervolg aan. Elk bandlid beheerst zijn instrument quasi tot in de perfectie, maar vooral drummer Eloy Casagrande steelde meermaals de show door zijn uiterst energieke manier van drummen. Bij momenten lijkt hij gewoon zijn drumvellen aan gort te slaan. Inner Self was de eerste klassieker die de revue passeerde. Maar ook nieuwkomer Resistant Parasites kon op heel wat bijval rekenen. Toen frontman Derrick Green de eerste tonen van Refuse/Resist op zijn trommel liet weergalmen over de weide ging het dak er volledig van af. Iets wat tijdens Ratamahatta alleen nog maar in proportie toe leek te nemen. Afsluiten deed Sepultura met, hoe kan het ook anders als Sepultura zijnde, de oerklassieker Roots Bloody Roots dat het Bouckenborghpark deed daveren op zijn grondvesten. Sepultura bleek een meer dan waardige afsluiter voor deze eerste dag van Antwerp Metal Fest 2017.

David Hartl – Antwerp Metal Fest 2017

Na Sepultura was het feestje nog lang niet afgelopen. In de Marquee verzorgde de AMF All Star Band voor de nodige sfeer en vertier. Voor ondergetekende was het echter stilaan welletjes om de weide en het feestgedruis achter zich te laten. Er stond immers nog een fikse wandeling richting Citroën Saxo en een iets minder stevige autorit huiswaarts voor de boeg.

De eerste dag van Antwerp Metal Fest editie 2017 bleek een schot in de roos. Het weer was prachtig, de bands hadden er duidelijk zin in en het publiek genoot met volle teugen. Als enige puntje van kritiek kan het feit aangehaald worden dat dit jaar voornamelijk de kaart van de death en thrash metal is getrokken. Iets meer diversiteit in het aanbod was welkom geweest, maar desalniettemin was het een fantastisch eerste festivaldag, die de lat voor de tweede dag meteen ontzettend hoog wist te leggen.

Met dank aan: David Hartl en Steven Wittevrouw voor de foto’s en AMF voor de organisatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X