Bjorn Wielockx

In Zwitserland en contreien geldt Insanity als een belangrijke speler binnen het hardcoregenre. Met Toss A Coin komt de band met zijn tweede full-length album. Als het weer voor dezelfde gevolgen zal zorgen als het debuut No Limit dan ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de Zwitsers. Zo headlineden ze verschillende tournees en mochten ze de stage al delen met kleppers uit het genre zoals Hatebreed, Agnostic Front, Madball, Sick Of It All en Terror. Eens luisteren of Insanity echt zo’n beloftevolle band is als Clawhammer beweert.

Insanity maakt geen ouderwetse hardcore maar een iets gepimptere versie. Meer sing-alongs en dus meer good vibes zorgen ervoor dat het net iets toegankelijker wordt. Er zit duidelijk meer schwung in de muziek van de Zwitsers, maar niet zo storend als bij bijvoorbeeld een Deez Nuts, het is een extraatje maar niet in zo’n mate dat het storend overkomt. Het geheel is nog altijd ruw en voorzien van old-school hardcore breakdowns. Een beetje Madball anno 2017.

Om echt van een meesterwerkje te spreken is het nog te vroeg. Insanity moet nog op zoek naar meer eigenheid, iets waardoor je juist de Zwitsers kiest uit je grote collectie. Live zal Insanity alles geven, daar twijfel ik niet aan, toch betwijfel ik het dat ze ook bij ons een grote naam zullen worden.

What I See, het vierde nummertje op deze Toss A Coin, heeft wel genoeg ballen om zich te onderscheiden. Hier komt de band net iets agressiever uit de hoek, in combinatie met het hoge sfeergehalte zorgt het voor een leuk eindresultaat. Ook gitaristisch is de band duidelijk wat sterker tijdens dit nummer, op het einde van What I See zit zelfs een mini-gitaarsolo verstopt.

Mijn eerste gevoel bij Insanity was heel goed, maar des te meer ik de plaat beluister, des te meer ik de sound als dertien-in-een-dozijn begin aan te voelen. Met hardcore die barst van de goede sfeer heb ik het altijd wat moeilijker en dat was ook niet anders met deze Toss A Coin. Hopelijk heeft die volgende langspeler weer wat meer cachet.

Tracklist:

 1. No Tolerance For Intolerance
 2. Find A Way
 3. Toss A Coin
 4. What I See
 5. With My Friends
 6. Down
 7. All I Need
 8. One Day
 9. $laves
 10. What’s Hardcore
 11. Die For

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X