Bart Vereecke

Dat Alestorm leuke feestjes kan bouwen is al langer geweten. Dit jaar viert dit Schotse gezelschap zijn tiende verjaardag met een vijfde langspeler. Het album uitgebracht onder het label Napalm Records is voorzien om op 26 mei in de rekken te liggen. Zal de folkmetalband onder leiding van Christopher Bowes  met de plaat No Grave But The Sea de festivalweides weten te veroveren?

In de jaren 2000 kende het genre folk metal een stevige opmars. Bands als Korpiklaani, Ordan Ogan, Gloryhammer en Trollfest beleven hoogdagen. Ook Alestorm kun je in dit rijtje plaatsen. In 2007 tekende de band een platencontract bij het label Napalm Records en kwam een jaar later met zijn debuutplaat aankloppen. Voorheen verscheen dit gezelschap nog op verschillende podia onder de naam Battleheart. Mede op vraag van het label veranderde de naam toen naar Alestorm. De eerste plaat, Captain Morgan’s Revenge, bleek meteen een schot in de roos te zijn. Met energieke songs over piraten, drank en avontuur wist Alestorm algauw een trouwe schare fans te winnen. Met het derde album, Back Through Time (2011), betrad de band heel wat Europese podia. Dit zorgde voor heel wat sfeervolle optredens waarbij alcohol rijkelijk vloeide. Van dan af zat de wind pas echt in de zeilen, en tot op vandaag lijkt dit schip ook niet te gaan stranden.

Nieuw bij Alestorm is dat de band in 2015 Máté Bodor (gitaar) aan boord gehaald heeft. De Hongaar vervangt er boegbeeld Dani Evans, die er al bij was sinds de opstart. Verder blijft de bezetting ongewijzigd, met frontman Christopher Bowes (keyboard, zang) als kapitein van dit collectief, Gareth Murdock (bass), Peter Alcorn (drums) en Elliot Vernon (keyboard, achtergrondzang).

Al bij een eerste luisterbeurt is duidelijk dat No Grave But The Sea alweer een voltreffer zal worden. De typische deuntjes klinken meteen vertrouwd in de oren. De plaat telt maar liefst twaalf catchy meezingers die nauwelijks afwijken van voorgaand materiaal. Openen doen we met de titeltrack, No Grave But The Sea. Met een trompetdeuntje in de song verweven, trekken de Schotten meteen ten strijde. Het daaropvolgende Mexico is meteen één van de hoogtepunten van dit album. Een nummer dat ongetwijfeld zal uitgroeien tot een klassieker. Een ware oorwurm, waarvan je de chorus al na enkele keren kan meebrullen.

Na To The End Of The World krijgen we met Alestorm een volgende topper op ons los gelaten. Alestorm draait reeds een decennium mee in het circuit. Naar aanleiding van hun jubileum staat op dit album een song genaamd naar de band zelf. En wat een nummer… Met zinnen als, “Rum, beer, quests and mead, these are the things that a pirate needs” omvat deze track alles waar het bij Alestorm om draait.

Het kunnen niet allemaal toppers zijn op een plaat, zo behoren Man The Pumps en To The End Of The World tot de mindere tracks van dit album. Slecht zijn ze niet, maar ze klinken wat minder opzwepend. Verder is deze plaat het perfecte vervolg op voorgaande studioalbums. Met een vrolijk deuntje waarmee Rage Of The Pentahook ingezet wordt en een trip naar Treasure Island zijn we aan het einde gekomen van een aangenaam luisterstuk. Wie voorheen fan was hoeft dan ook niet te twijfelen deze plaat aan de collectie toe te voegen. Alestorm slaagde in zijn opzet en de toekomst ziet er rooskleurig uit voor de band. Te beginnen met de naderende zomerfestivals en de Vans Warped Tour doorheen de Verenigde Staten. Ook België staat op het programma, want op zondag 18 juni betreed Alestorm de main stage van Graspop Metal Meeting.

Voor wie er niet genoeg kan van krijgen en dit wil delen met zijn huisdier, brengt Alestorm een limited edition versie uit van No Grave But The Sea. Op het tweede schijfje krijgen we dezelfde songs, waarbij de zang vervangen wordt door hondengeblaf. Niets is te gek voor de Schotten, zoveel is duidelijk. Een mooie platenhoes komt van de hand van Dan Goldsworthy. De Schot verzorgde eerder al het artwork voor onder andere Accept, Hell, Gloryhammer en Sylosis.

Liefhebbers van de folk metal kunnen zich vanaf 26 mei naar de betere platenzaak begeven om No Grave But The Sea aan hun platenkast toe te voegen.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X