Metalrockx

Vanden Plas heeft zijn plaats op het hoogste schap van de progressieve metal, naast Dream Theater en Fates Warning. De songs hebben steeds een stevige metalfundering, een aantal creatieve tussenstukken, met de focus op melodie. De relatief kleine fanbasis in onze contreien is enerzijds te wijten aan de grote intervallen tussen de releases en anderzijds aan de lange, minder toegankelijke songs.

Op Prog Power Festival Atlanta wordt ieder jaar de crème-de-la-crème van de progressieve metal uitgenodigd. De optimale geluids- en beeldopnames op dit festival hebben de laatste jaren geresulteerd in knappe live albums van genregenoten Redemption, Pagan’s Mind en Seventh Wonder. Op 15 september 2011 was die eer weggelegd voor Vanden Plas en The Seraphic Live Works is de registratie van dat optreden op cd en dvd (die laatste kreeg ik niet te zien).

Ik herinner me het optreden op PPM Fest te Mons in 2014, waar Chronicles of the Immortals: Netherworld (Path 1) de meeste aandacht kreeg. Toen was ik onder de indruk geraakt van zoveel technische kunde, knappe zang en ben ik enkele platen gaan beluisteren. Aangezien de laatste twee langspelers conceptplaten waren en veel tijd vergden om erin te komen, was dit een totaal andere beleving dan live, waar ze à la carte nummers brachten. Toen ik vernam dat ze eindelijk opnieuw een live album uitbrachten, bleek dit te draaien rond voorganger The Seraphic Clockwork, waaruit liefst vijf song werden gebracht. De beleving hangt dus vooral af van het album waarvoor ze toeren.

Andy Kuntz bezit een geweldig stemgeluid, vergelijkbaar met James LaBrie en Michael Erikson en zingt met veel passie en emotie. Hij haalt elke noot in het episch/progressieve Postcard to God en in het heerlijk dromerige Rush of Silence – twee hoogtepunten – waarin je invloeden hoort van Circus Maximus en Kamelot. In het refrein van Far Off Grace heeft hij moeite om de melodielijn te volgen en heeft hij de neiging om in de hoge tonen te wailen, wat storend klinkt. Maar dit is een euvel dat de beste kan overkomen, check maar eens de liveplaten van Dream Theater.

De muziek ligt vooral in het verlengde van Dream Theater, met prima songs, mooie opbouw, catchy; deze gasten zijn straffe muzikanten. Ze zijn tevens zeer actief in het theater, waar ze hun eigen musicals brengen. Grootste minpunt vind ik echter het gebrek aan snelle songs; teveel nummers zijn mid-tempo, met soortgelijke opbouw en wanneer die dan gemiddeld meer dan zes minuten duren, kan dit eentonig worden. Dit is evenwel een complex werkstuk, dat beter wordt iedere keer dat je ernaar luistert.

Tracklist: 

Vanden Plas:

  • Stephan Lill – gitaar
  • Andreas Lill – drums
  • Günter Werno – keyboards
  • Andy Kuntz – zang
  • Torsten Reichert – basgitaar

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X