Bart Vereecke

Zeven jaar na zijn laatste langspeler komt God Dethroned met nieuw werk. Na enkele personeelswissels te hebben doorgevoerd kwam de band uit Drenthe vorige zomer nog mee de affiche van Graspop inkleuren. Toen werden we getrakteerd op een bloemlezing uit de eerder verschenen negen studioalbums. De noorderburen bleven echter niet bij de pakken zitten, en komen nu dus met hun tiende worp The World Ablaze. Kan deze plaat, uitgebracht bij het label Metal Blade Records, de verwachtingen inlossen? 

Dat God Dethroned een nogal hobbelachtig parcours in de benen heeft, klinkt geen van ons vreemd. De Nederlandse deathmetalband kreeg na zijn opstart in 1991 al te kampen met heel wat personeelswissels. Zo komt het ook dat de band tot tweemaal toe een pauze inlaste. Sinds 2014 werd deze band terug nieuw leven ingeblazen: bandbrein Henri Sattler ging als enig overgebleven origineel bandlid op zoek naar nieuwe manschappen en keerde met God Dethroned terug naar het front. Michiel van der Plicht neemt nog steeds zijn plaats in op de drumkruk. Nieuwkomers binnen de band zijn Jeroen Pomper (bass) en Mike Ferguson (gitaar). Met nieuw bloed in de rangen en een opgefrist bandlogo kon de band opnieuw van start.

Ongeveer een maand geleden maakte God Dethroned ons warm voor de komst van hun nieuwe plaat The World Ablaze. De band maakte werk van drie videoclips die het over een maand verspreid op de wereld losliet. Met als eerste in de rij On The Wrong Side Of The Wire sloeg de band de nagel meteen op z’n kop. Een deathmetalparel van hoge kwaliteit was op komst, zoveel leek zeker. Deze gedachte werd enkel kracht bijgezet met de daaropvolgende clips van The World Ablaze, en Annihilation Crusade.

The World Ablaze; vreemd klinkt dit niet op de dag van vandaag. Met de verwikkelingen in Syrië en Irak, Trump en Rusland, en heel wat radicale opvattingen zou je kunnen denken dat God Dethroned een actueel album uitbrengt. Dit was echter niet zo bedoeld. Met The World Ablaze krijgen we een laatste album in een drieluik rond het thema Wereldoorlog I. Voorafgaande albums in deze trilogie zijn Passiondale (2009) en Under The Sign Of The Iron Cross (2010). Met een gelijk thema over drie albums val je wel eens in herhaling. Dit kan dan ook het enige puntje van kritiek wezen over deze plaat.

Met A Call To Arms krijgen we een intro in de vorm van een speech van Amerikaans president Thomas Woodrow Wilson. Meteen een vergelijking met voorgaand album Under The Sign Of The Iron Cross. Toen kregen we nog een toespraak van Kaiser Wilhelm II verwerkt in de openingstrack. Vervolgens krijgen we met Annihilation Crusade het eerste wapenfeit op deze langspeler. Met opvallende blastbeats en ruig gitaarwerk meteen een nummer die ons doet uitkijken naar wat volgt. Met daaropvolgend The World Ablaze en On The Wrong Side Of The Wire worden we niet teleurgesteld. God Dethroned is er ondanks alle personeelswijzigingen in geslaagd een album op tafel te leggen met zijn eigen gekende sound. Simpele songstructuren zorgen voor catchy nummers die meteen vertrouwd in de oren klinken.

Königsberg luidt een rustpunt in op deze plaat. Zo kan er met het daaropvolgende Escape Across The Ice (The White Army) gaandeweg opgebouwd worden naar het brutale werk. Het nummer zelf gaat over de Witte Garde die, half geslacht, maanden lang over een bevroren meer op de vlucht was voor het Rode Leger. Met Breathing Through Blood en Messina Ridge krijgen we nog twee nummers waarin de band zeker niet inboet aan brutaliteit. Het geheel is zo dynamisch, doorspekt van melodieën waardoor we enkel lovend kunnen zijn over dit album. De heren van God Dethroned leveren met The World Ablaze een meesterwerk af, zoveel is duidelijk. The 11th Hour luidt een definitieve wapenstilstand in.

Deze langspeler werd gemixt door Dan Swanö, die ook actief is als drummer bij Witherscape. De cover van dit album hebben we te danken aan John Warwick Brooke, de man was officieel Engels oorlogsfotograaf tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zo merk je meteen ook dat de band niets aan het toeval overliet. Na dit werk kunnen we enkel stellen dat God Dethroned helemaal terug is van weggeweest. Onze noorderburen mogen trots zijn, want deze band levert met The World Ablaze misschien wel het beste deathmetalalbum af wat we dit jaar al voor de kiezen kregen. Voor de liefhebbers onder ons: haast u naar de betere platenzaak!

Wie God Dethroned live aan het werk wil zien kan zich volgende week nog richting Roeselare begeven. Op donderdag 11 mei stelt de band er zijn nieuwe album voor in De Verlichte Geest.

Tracklist:

  1. A Call To Arms
  2. Annihilation Crusade
  3. The World Ablaze
  4. On The Wrong Side Of The Wire
  5. Close To Victory
  6. Königsberg
  7. Escape Across The Ice (The White Army)
  8. Breathing Through Blood
  9. Messina Ridge
  10. The 11th Hour

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X