Ashley Bickx

Voor een band die nog in zijn kinderschoenen staat, is het uitbrengen van een debuutalbum een ongelofelijk spannende en hachelijke onderneming die heel wat stress met zich meebrengt. Het is een sprong in het diepe, want hoe zorg je ervoor dat je het kieskeurige metalpubliek zover krijgt dat ze net jouw debuutalbum beluisteren, laat staan aanschaffen? Bovendien liggen de standaarden per subgenre ongelofelijk hoog, waardoor het als beginnende band moeilijker en moeilijker wordt om op een positieve manier op te vallen tussen de schier eindeloze releases. Het Portugese, beginnende vijftal Steelfall lost dit op briljante wijze op door verschillende subgenres te blenden in een aanstekelijk, hard, meeslepend en toegankelijk debuutalbum dat de naam The Event Horizon meekreeg en dat vanaf 7 april in de rekken ligt bij uw betere platenboer. 

Aan hokjesdenken doet Steelfall duidelijk niet mee. Hoewel het grote publiek dit album ongetwijfeld zal onderbrengen onder de noemer metalcore, weet Steelfall op subtiele wijze zowel thrash- als deathelementen toe te voegen. Diepe grunts worden afgewisseld met cleane refreinen die je werkelijk bij het nekvel weten vast te grijpen. Nummers zoals Your Betrayal en The Unspoken zijn daar treffende voorbeelden van. The Fall Of Men weet dan weer  te verrassen met een knaller van een breakdown. Het gitaarwerk van de tandem Joao Quintai en Sérgio Melo is ronduit subliem: Schijnbaar moeiteloos slagen zij erin om snoeiharde riffs af te wisselen met rustigere passages die de nummers van de nodige kracht en sentiment voorzien. Bovendien zijn de gitaarsolo’s die zij uit hun vingers weten te persen van enorm hoge kwaliteit. Ook drummer Joao Morais en bassist Pedro Martinho leveren een prestatie van formaat af.

Als ik de muzikale stijl van Steelfall dan toch moet koppelen aan een andere band kies ik voor het onfortuinlijke Goodbye To Gravity dat eind 2015 in Club Collectiv in Boekarest ongewild zijn laatste optreden gaf. Door een technische panne brak er brand uit in de zaal waarbij vier van de vijf bandleden, samen met 80 andere fans, het leven lieten. Goodbye To Gravity wist, net zoals Steelfall, hoe ze een hard, doch catchy debuutalbum op de wereld moesten loslaten.

Goodbye To Gravity werd destijds een grote toekomst voorspelt, hopelijk valt deze kans ook Steelfall te beurt, want met zijn debuutalbum, The Event Horizon, heeft de band zich nu al verzekerd van een plaatsje in mijn persoonlijke top 10 van 2017. Een knaller van een debuutalbum dat hopelijk de spreekwoordelijke trein voor deze jongens in gang zal zetten, want van Steelfall heeft de metalcommunity het laatste nog niet gezien.

Tracklist:

 1. In The Dark
 2. Open Your Eyes
 3. Your Betrayal
 4. Drowning In Hatred
 5. The Unspoken
 6. This Fire Will Rise
 7. The Fall Of Men
 8. Far Away From You
 9. Ethereal
 10. The Event Horizon
 11. No Time To Waste

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X