Children of Bodom @ Le Métaphone – Oignies – Frankrijk
Hughes Vanhoucke

Children of Bodom is de zoveelste band die dit jaar de verjaardag viert van een bepaald album, in hun geval is dat hun eersteling, Something Wild. Anderhalve maand geleden mocht Amped-Up al de twintigste verjaardag vieren van Dream Theater’s Images & Words, terwijl het drie weken voordien al een half verjaardagsfeestje van HammerFall meepikte, en laat ons uiteraard de geslaagde Anthrax party niet vergeten. Als we er nog de 25ste verjaardag van de Noorse band Gorgoroth aan toevoegen is dit vanavond het vijfde verjaardagsfeestje van het jaar. Laat maar komen die taart.

Voor het verjaardagsfeestje van vandaag laat ik de cadeaubon thuis liggen en trek ik naar één van de talrijke oude steenkoolmijnsites die Noord-Frankrijk rijk is, meer bepaald de 9 – 9Bis site in Oignies, departement Pas-de-Calais (62).

Naast terril 110 staat zaal Le Métaphone, een zaal die specifiek opgetrokken werd voor muzikale doeleinden van het moderne genre, een evenementenhal die zo gebouwd werd dat de gevels op autonome wijze zelf muziek produceren met behulp van regenstokken, xylofoons, orgels, percussie-instrumenten of cymbalen die aan die gevels bevestigd werden.

De zaal biedt plaats aan maximaal duizend bezoekers verdeeld over drie niveaus, in omvang vergelijkbaar met Trix in Antwerpen.

Children of Bodom @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

Om één of andere reden werd de volgorde van de opwarmers vanavond omgewisseld en mogen/moeten de Denen van Forever Still even na 20:30 uur de show aanvatten. De reden is echter al snel duidelijk, de bevallige zangeres Maja Shining voelt zich niet meteen kiplekker en speelt dus een ingekorte set  met haar band. Niet eens vijf maand geleden zagen we de band als opwarmer van Lacuna Coil tijdens hun laatste passage door Belgenland met een halte in de Biebob in Vosselaar waar Forever Still een bevredigende set afleverde. Maja Shining mag vanavond dan niet 100% fit zijn, veel merk je daar niet van op podium. Met een Franse vlag geschonken door een Japanse fan gewikkeld rond de met handen versierde microfoonstaander begroet de gracieuze Maja Schønning het talrijk opgekomen Franse publiek.

Maja Shining – Forever Still @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

De set wordt nogal rustig aangevat maar na een tweetal nummers komt er wat meer schwung in de mix van alternatieve rock en mainstream metal. De volledige breedte van het podium wordt benut door zangeres Maja Shining, geflankeerd door het brein achter de band, multi-instrumentalist en live bassist Mikkel Haastrup en de ingehuurde gitarist Jon Førland. Op de drummer na lopen de bandleden onophoudelijk heen en weer op het podium terwijl ze voornamelijk nummers brengen uit de eerste langspeler, Tied Down, eind oktober verschenen bij Nuclear Blast. De interactie met het publiek is optimaal, de zangeres doet haar uiterste best om een meer dan aanvaardbare set te brengen met een mix van melodie en agressiviteit in haar stem.

Forever Still @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

De tweede aan zet is voor mij een nobele onbekende, ONI. “Honni soit qui mal y pense” is een oude Franse leuze die bij mij hier van toepassing is. De twee gitaristen en bassist komen het podium opgewandeld met Kiesel gitaren zonder kop en dan weet je al aan wat je je kan verwachten. Techniciteit.

ONI @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

Als liefhebber van prog metal en djent vind ik het voor mezelf na een paar muzieknoten een schande dat ik deze band niet ken. Honni soit…. De Canadese band uit Ontario, zes man sterk, brengt stevige progressieve metal die bij momenten aanleunt bij deathcore en heeft in haar rangen een curiositeit in het genre, een xylofoon-synthesizer speler in de hoedanigheid van Johnny DeAngelis. De band werd gesticht door de imposante Jake Oni die een band wou met een uniek sound, een opzet waarin hij geslaagd is met een mix van core & technische prog.

John DeAngelis – ONI @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

Al vanaf het eerste nummer, single Barn Burner van eersteling Ironshore die eind vorig jaar bij Metal Blade verscheen, word ik van mijn sokken geblazen. Wat gitaristen Martin Andres en Brandon White live uit hun gitaren schudden is wonderbaarlijk, op bepaalde momenten doen ze mij denken aan hun landgenoten Protest The Hero maar dan met helemaal verschillende zangpartijen. Ritmewisselingen volgen elkaar aan een stroomtempo op terwijl frontman Oni grunts afwisselt met cleane vocals. Naast Brandon White met zijn 8-string Kiesel staat bassist Chase Bryant die eveneens een Kiesel bespeelt en een zelden geziene passie uitstraalt.

Na een gesprek met een aantal bandleden na de show blijkt dat de heren komende zomer opnieuw naar Europa afzakken en laat ons hopen dat ze onze contreien niet links laten liggen.

Brandon White & Chase Bryant – ONI @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

Om 22:20 uur is het dan tijd voor het Finse gezelschap onder leiding van de charismatische zanger/gitarist Alexi Laiho dat onthaald wordt met “Joyeux Anniversaire” in koor gezongen door het Franse publiek.

Children of Bodom viert de twintigste verjaardag van debuutalbum Something Wild met een maandlange Europese tour waarbij de band uit Espoo zowel België als Nederland links laat liggen maar wel het piepkleine Den Atelier in Luxemburg dik een week geleden bezocht. Geen interesse voor de band uit de lage landen? Veel Vlaams of Nederlands heb ik alvast niet gehoord in de zaal ,niettegenstaande Oignies op minder dan een uur van Kortrijk ligt.

Alexi Laiho – Children of Bodom @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

De Finnen vatten de show aan met twee nummers uit hun eersteling, de eerste twee nummers die op het feestvarken Something Wild te vinden zijn, zijnde het agressieve Deadnight Warrior en In The Shadows, twee nummers geschreven en opgenomen toen frontman Alexi Laiho nog achttien jaar moest worden. Ondanks een oeuvre bestaande uit negen langspelers worden tijdens deze Down & Dirty tour louter nummers gespeeld uit de eerste vier albums waardoor het jongste nummer dat we vanavond te horen krijgen eigenlijk al veertien jaar oud is.

Na de eerste twee nummers krijgen we het schitterende Needled 24/7 uit hun eerste langspeler die de eerste plaats bekleedde van de Finse charts bij het uitbrengen van het album, Hate Crew Deathroll. Veel interactie met het publiek is er niet, de nadruk wordt zonder twijfel op de muziek gelegd en daarbij hoort een nieuwe ritmegitarist, de Zweed Daniel Freyberg, frontman van de eveneens Finse band Naildown, die met zijn hoop en al 1,60 meter en donker haar niet meteen op de typische Zweed lijkt.

Daniel Freyberg – Children of Bodom @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

Muzikaal combineert de band overweldigende ritmes, harmonie, agressieve stem met epische melodieën en dit allemaal aan een sneltrein tempo, Alexi Laiho blijft een prominente rol spelen terwijl medestichter en drummer Jaska Raatikainen rustig achter zijn drumstel zijn werk doet en af en toe eens recht veert om op stoïcijnse wijze het publiek te begroeten .

Het is pas halfweg de set dat we eventjes terugkeren naar de jarige met Red Light In My Eyes, Part 2 dat opgevolgd wordt door Hate Me! uit Follow The Reaper waarbij toetsenist Janne Wirman zijn kunnen etaleert.

Janne Wirman – Children of Bodom @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

Op een bepaald moment gaat bassist Henkka T. Blacksmith, in het gemeentehuis van Espoo bekend als Henri Seppälä, het publiek toespreken in het Frans wat het chauvinistische Franse publiek uiteraard meer dan apprecieert. We keren voor een vierde keer terug naar Something Wild met het uitstekende Lake Bodom gevolgd door tweede nummers die staan als een huis, Bed of Razors en Children of Decadence.

Met een abrupt slot wordt een einde gemaakt aan de reguliere show, een uitstekende show waar ik toch wat meer interactie met het talrijk opgekomen publiek verwacht had.

Alexi Laiho – Children of Bodom @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

Een voice over stem leidt het begin van de obligate bisnummers in nadat de heren eventjes in de coulissen verdwenen waren. Met The Nail keren we een ultieme keer terug naar het jarige opus, zonder twijfel het nummer dat het Franse publiek helemaal op de knieën kreeg.

Het publiek en Frankrijk worden uitgewuifd met Towards Dead End uit Hatebreeder na een uitstekende show met drie goede bands.

Children of Bodom @ Le Métaphone – Oignies – Pas-de-Calais – FR

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X