Jurgen Callens

Het uit München afkomstige powermetalgezelschap Stormhammer is een naam die alweer de nodige jaartjes en albums meedraait in het circuit, maar tot het vorige album Echoes of a Lost Paradise eigenlijk nooit kon bogen op een stabiele line-up. Nu kon er eindelijk eens twee albums met een zelfde bezetting gewerkt worden en dat heeft op het nieuwe Welcome To The End blijkbaar zijn vruchten afgeworpen. Op deze plaat staan veertien nieuwe titels en zullen vanaf 24 maart te beluisteren zijn. Het zesde album van het vijftal wordt uitgegeven via het Massacre label.

Stormhammer moet zeker een band zijn die een belletje doet rinkelen. In het verleden stond de groep namelijk al frequent op verscheidene podia en tourbills met onder andere Hammerfall, Grave Digger, Accept, Powerwolf, Blind Guardian en andere grootheden uit de scene. Met Jürgen Dachl hebben de Duitsers nu eindelijk hun vaste vocalist gevonden lijkt het en dat heeft de gitaartandem, gevormd door Manni Ewender en Bernd Intveen, duidelijk vertrouwen gegeven. De sound klinkt stoerder als voorheen, de sfeer is iets duisterder en de meer progressieve invloeden die op Echoes Of A Lost Paradise in de muziek geslopen waren, lijken zo goed als verdwenen. Op het nieuwe album is het gewoon weer knallen geblazen en horen we stoere, rauwere power metal met hier en daar een thrashy randje. De riffs knallen erin en de tempo’s liggen over het algemeen hoog. Zo nu en dan wordt er wel eens wat gas terug genomen, maar dat is slechts sporadisch zoals op sommige stukjes in The Heritage bijvoorbeeld. Ook de zangpartijen zijn er op vooruit gegaan, wat ook met vertrouwen in eigen kunnen te maken zal hebben. Wel duikt vanaf het begin één prominente naam in mijn gedachten op, namelijk die van het eveneens Duitse Blind Guardian. En dit zowel naar muziek als naar sfeer toe. De songs zijn pakkend, hebben duidelijke refreinen en kennen een goeie opbouw. Het is duidelijk dat er de dag van vandaag geen tekort is aan goeie powermetalbands. Check bijvoorbeeld maar eens het heavy Secret. Maar ook rampetampers als The Law en Spirit of the Night zullen aanslagen gaan plegen op jullie nekspieren. Een vleugje duisternis, oftewel gothic voor de liefhebbers, is ook nooit veraf. Dit komt tot uiting op nummers als My Dark Side en Into The Night. Welcome To The End klinkt als album heel coherent en leent zich daarom perfect tot herbeluisteren. Het is te horen dat deze stabiele bezetting op alle fronten eindelijk zijn draai gevonden heeft en dit nu ten volle tot uiting komt in krachtige, good old oldschool power metal. Prijzen voor originaliteit zal de band er wel niet mee scoren, evenmin als nominaties voor vernieuwing. Maar als traditioneel ingestelde powermetalfan kan je hier wel verdomd veel plezier aan beleven. Gezien de Duitse basis, is de gekende Gründlichkeit steevast aanwezig. Zeker het checken waard dus, deze plaat.

Stormhammer heeft met Welcome To The End een consistent, rauwgerand powermetalalbum afgeleverd. Moge de band deze positieve evolutie verder zetten, dan gaan we zeker nog meer plezier aan deze formatie beleven. Let wel, het worden weer dure tijden voor de fans van het genre, want in dezelfde band komt er natuurlijk ook nog meer leuks aan van bijvoorbeeld het Zwitserse Emerald. 

Tracklist:

  1. The Beginning of the End
  2. Northman
  3. Welcome to the End
  4. Heritage
  5. Secret
  6. The Law
  7. Watchmen
  8. Road To Heaven
  9. My Dark Side
  10. Into The Night
  11. Spirit of the Night
  12. Soul Temptation
  13. The Awakening
  14. Black Dragon

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X