Martijn Westerholt over zijn band Delain
Sebastiaan Schabon

En hier zijn we met ons derde interview van de 21e editie van Graspop Metal Meeting. Deze keer had ik de eer om een praatje te slaan met Martijn Westerholt van de Nederlandse symfonische metalband Delain. De band speelde reeds op de middag en het interview vond na de show plaats, maar dat weerhield zowel mij als Martijn er niet van om een goed gesprek te hebben over Delain en al hetgeen daarbuiten.

Delain logo

Hoi Martijn, hoe gaat het er mee?

Goed, echt heel goed. Het was best vroeg deze ochtend, maar ik ben nog goed wakker dus dat zit wel goed. En het is een mooie dag, het weer is prima.

Eindelijk de eerste droge dag dit weekend.

Ja inderdaad (lacht). Wel, ik was hier gisteren ook al, en het was best regenachtig ja.

Kan je jezelf eens even kort voorstellen aan zij die je nog niet zouden kennen?

Nou ik ben dus Martijn Westerholt, ik ben toetsenist in de band Delain.

Hoe heb je het optreden van daarnet ervaren?

Het was heel goed, ondanks dat het zo vroeg was. Ik was niet echt zo zenuwachtig voor de show zelf, maar wel voor hoeveel mensen er eigenlijk al zouden staan. We weten allebei dat de beveiliging heel strikt is geworden na al die aanslagen. En we speelden eigenlijk vrij vroeg, normaal gebeurt dat niet vaak. Maar de weide stond toch al lekker vol en daar was ik heel blij om. We speelden ook een goede show en de mensen vonden het leuk, dus dan vinden wij het ook leuk (lacht).

Vooraleer je Delain oprichtte, speelde je ook al bij Within Temptation. Wat was eigenlijk de reden van je vertrek?

Ik kreeg een ernstige, aanslepende ziekte en ik kon het fysiek niet meer aan, dus daarom ben ik weggegaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus toen ik genezen was ben ik gewoon weer lekker muziek gaan maken.

Delain band

Je richtte Delain op in 2002, maar daarna volgde er een soort sabbatperiode van bijna drie jaar. Hoe zit het daarmee?

Wel, dat was eigenlijk meer een soort snuffelperiode zeg maar, waarin ik allerlei dingen geprobeerd heb. Het begon pas echt in 2005 toen ik Charlotte ontmoette.

Hoe heb je eigenlijk Charlotte (Wessels, zangeres van de band) ontmoet?

Wel, dat was eigenlijk best wel grappig want ik was op zoek naar een vocalist. En ik had aan Charlotte gevraagd om teksten te schrijven voor de muziek, en toen ze het ging voorzingen had ik zoiets van: hé, wacht eens even, ik moet gewoon Charlotte hebben. En ik had het hele land afgezocht naar een vocalist, en toen bleek Charlotte gewoon in de straat van mijn ouders te wonen (lacht).

Het laatste album, of liever gezegd de laatste officiële release van Delain is een ep, getiteld Lunar Prelude. En sinds jullie bestaan brachten jullie al vier volwaardige albums uit. Ik mag dus gerust de term ‘bezige bijtjes’ noemen?

Ja, dat mag je gerust (lacht). Ik vind het gewoon superleuk om muziek te maken, en we doen het ook fulltime dus we zijn helemaal gefocust op Delain. Als je de tijd hebt, dan lukt dat wel.

Met de vorige albums hebben jullie ook al een aantal keren door Noord – Amerika getourd. Hoe was het om daar op te treden?

Euh, we hebben dat nu ongeveer vier keer gedaan denk ik, tours van vijf à zes weken. En weet je, ik hou gewoon van Amerika, ik vind het echt een superland. De zalen zijn gewoonlijk wel kwalitatief wat minder dan in Europa, maar ondanks dat vind ik het echt een geweldig land om door te touren. De mentaliteit van de Amerikanen is ook totaal anders dan die van de Europeanen.

Delain Lunar Prelude

Op de ep Lunar Prelude staan acht nummers. Vier livenummers en een orkestraal nummer. Is het de bedoeling om in de toekomst nog meer met een orkest te gaan werken?

Ja we hebben met een fantastische arrangeur gewerkt, genaamd Niko. Die gast heeft echt fantastisch werk geleverd. Samen maak je daar arrangementen mee en dat gaan we zeker voortzetten in de toekomst, zeker en vast.

Heb je ooit plannen voor een reünie met Within Temptation?

Goh, niet echt nee, daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Weet je, ik heb het gewoon heel druk met Delain, dat project loopt hartstikke goed, dus ik heb eerlijk gezegd bitter weinig tot geen tijd voor een reünie. Maar ik heb gewoon heel goed contact met hen, want Sharon (den Aadel, zangeres bij Within Temptation) is mijn schoonzus.

Welke thema’s behandelen jullie zoal in jullie muziek?

De teksten zijn echt Charlottes afdeling en zij schrijft gewoon vanuit haar ervaring. Dus zoiets kan je best aan Charlotte vragen want ik focus mij meer op de muziek.

Dus jij bent het meesterbrein van de muziek van Delain.

Ja zoiets ja (lacht). Nu moet ik wel zeggen dat Charlotte ook meeschrijft aan de muziek. Nieuwe muziek maken doen we met ons drieën, ik stippel dan de grote lijnen uit, ik ben ook de producer. En naast Guus begint ook Timo enorm veel bij te dragen aan onze muziek, wat natuurlijk fantastisch is. Dus zo maken wij muziek.

Zijn er misschien al plannen voor een live-dvd?

Jazeker. We hebben daarvoor dit jaar een soort crowdfundingcampagne opgestart. Maar ik ga heel eerlijk zijn: voor het geld hoeft het niet per se, we hebben al een fantastisch label dat ons geweldig ondersteunt. Maar wij wilden dit met onze fans doen. We krijgen heel veel vragen van de fans om een live-dvd te maken voor ons tienjarig bestaan, en toen hebben we gewoon aan onze fans gevraagd om samen die dvd te maken. En na amper twee weken hadden we het benodigde bedrag al binnen dus dat was echt fantastisch. En eind dit jaar gaan we een liveshow opnemen in Amsterdam en dan komt dat volgend jaar uit.

Wat is de ergste interviewvraag die je al hebt gekregen?

Goh, dat vind ik een moeilijke vraag. Verdorie nu moet ik toch even diep nadenken hoor. Of als het ook de domste mag zijn: ze hebben mij ooit eens tijdens een interview gezegd dat ik in Nightwish speelde (lacht). Toen dacht ik echt: kom op man, meen je dat nou?

Die hadden hun huiswerk dus niet gemaakt.

Nee inderdaad, maar jij wel, dat merk ik duidelijk. Je hebt goede vragen opgesteld.

Dankjewel, je doet me bijna blozen. Goed, volgens mij heb ik alle vragen gesteld. Is er nog iets dat je wil zeggen tegen de fans?

Ja natuurlijk. Dit is mijn job, mijn baan. En dat kan alleen maar dankzij de fans en daar ben ik hun heel dankbaar voor. Ik ben niet de baas wat dat betreft maar de fans zijn dat wel. Zij doen de band groeien of laten ze vallen, maar ze ondersteunen ons wel geweldig op dit ogenblik, dus daar ben ik hen echt enorm dankbaar voor.

Dankjewel voor je tijd Martijn, het was een geweldig gesprek.

Jij bedankt voor je interview. En wie weet tot een volgende keer!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X